2009. július 23., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 104-105. (777-778.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 + (font csomag) Főszerkesztő
Ártalmas vagy ártalmatlan?

Mindenki tudja, hogy a méhek és a szúnyogok kellemetlen csípéseket okoznak. De mi a helyzet a többi rovarral?

Kirándulás, séta során sokszor nehéz eldönteni, melyik rovar jelent veszélyt, illetve melyik nem. Néhány közülük megcsípheti, megszúrhatja az óvatlan turistát, s némelyikük betegséget is hordozhat.

Lehetőleg ne fogja meg az állatot, illetve vigyázzon arra, hogy ne kerüljön élelmiszerbe, például italba. Amennyiben mégis megcsípi valamelyik, tegyen a csípés helyére gyorsan jégkockát vagy hideg vízzel hűtse legalább harminc percig!

Ártalmatlan

Szitakötő: Általában tavak közelében találkozunk vele. Nem csíp, ám ha veszélyben érzi magát, haraphat. Marása azonban egyáltalán nem veszélyes.

Katicabogár: Egyes országokban szerencsehozó állatnak tartják, számos gyerekdal szereplője, igen hasznos a mezőgazdaságnak, mind lárvaként, mind kifejlett állapotban levél- és pajzstetvekkel táplálkozik.

Fülbemászó: Külseje, illetve neve ijesztő, ám nem jellemző rá, hogy más állatok vagy akár az ember hallójáratába bebújna. A potrohán található fogókkal a többi állat ellen védekezik.

Szöcske: Kiválóan ugrik, és a legtöbb fajtája repülni is tud. Semmilyen veszélyt nem jelent az emberre.

Pillangó: Szívesen repked egyik virágról a másikra. Egyes szubtrópusi példányok veszélyesek lehetnek, ám a nálunk honos fajtáktól nem kell tartani.

Veszélyes

Légy: Igen gyakori rovar. Legtöbb fajtája betegséget hordozhat, hiszen elhullott állatokra, ürülékre egyaránt rászáll.

Lódarázs: Nagy és félelmetes külsejű, ám alapjában véve nyugodt állat. Csípése fájdalmas, duzzanatot okoz és komoly veszélyt jelent azokra, akik allergiásak rá.

Dongó: Ritkán szúr, csak veszélyt érezve támad. A fullánkja mérges, hasonló tüneteket okozhat, mint a méh csípése.

Bögöly: Ritkán ugyan, de az embert is megcsípheti, mivel a hőségben kipárolgó izzadság vonzza. Egyes fajtái csípés közben váralvadásgátló anyagokat bocsátanak ki magukból, ezért előfordulhat, hogy még néhány nap elteltével is vérzik a seb.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó