2009. július 23., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 104-105. (777-778.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 + (font csomag) Főszerkesztő
Strasbourgiak vidékünkön

A közelmúltban egy jótékonysági koncertkörút keretében Kárpátaljára látogatott a strasbourgi Trecanum énekegyüttes. A zenei formáció Meditáció a fényről címmel adott elő középkori gregorián és polifónikus énekeket.

Látogatásuk során a tiszaásványi református templomban, a benei római katolikus templomban, valamint a beregszászi római katolikus templomban léptek fel.

Az Ensamble Trecanum kórust Etiene Stoffel hozta létre, aki a Párizsi Felsőfokú Nemzeti Konzervatórium kitűnősége. A kórus zenészei és énekesei a liturgikus énekek és középkori zenék művelői.

Beregszászban Bohán Béla római katolikus plébános köszöntötte és mutatta be a vendégeket, akik előadásukban a megújított gregorián kottaformáját is használják. Repertoárjukban 1300–1400-as évekből származó énekek is szerepelnek.

– A mostani körutunkon a történelmi Magyarország településeire szerettünk volna eljutni – nyilatkozta a karvezető. – Jártunk már korábban Budapesten és Erdélyben, valamint több európai országban is. Felléptünk többek között Svájcban, Németországban, Horvátországban. Mivel magunk is határ menti régióból származunk, érdeklődéssel figyeljük, más területeken miként is hatnak egymásra a különböző nemzetek kultúrái.

Molnár Bertalan

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó