2009. július 23., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 104-105. (777-778.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 + (font csomag) Főszerkesztő
Viktor Janukovics Kárpátalján

Az elnökválasztási kampány előtt Ukrajna megyéit járja Viktor Janukovics, a Régiók Pártjának elnöke. Utazása során a régiók életével, problémáival ismerkedik. Kárpátaljai látogatását megelőzően a Krím-félszigetet kereste fel, s mint megyénkben elmondta: mivel mindkét régió soknemzetiségű, a gondok is hasonlóak.

A Régiók Pártja delegációjának kárpátaljai látogatása Beregszászban kezdődött, ahol Gajdos István polgármester és Csizmár Béla, a járási tanács elnöke fogadta a küldöttséget. A Beregszászi Járási Kórházban Viktor Janukovics fórumot tartott, találkozott a kollektívával, valamint a helyi társadalmi szervezetek képviselőivel. A tanácskozáson felmerültek a kisebbségi nyelvhasználatot korlátozó intézkedések, nevezetesen az emelt szintű érettségi és az anyanyelv iskolai oktatásból való kiszorítása is. A Régiók Pártjának elnöke ezzel kapcsolatban elmondta: Ukrajna csatlakozott a Regionális és Kisebbségi Nyelvek Európai Chartájához, valamint egy sor olyan nemzetközi alapdokumentumhoz, amelyek garantálják a nemzeti közösségek számára anyanyelvük használatát, azaz a kisebbségi jogok betartására nemzetközi kötelezettséget vállalt. Kijelentette: amennyiben megnyeri az elnökválasztást, odafigyel arra, hogy az alkotmányban és különböző jogszabályokban lefektetett jogokat ne csak papíron, hanem a gyakorlatban is betartsák.

A megbeszéléseket követően Viktor Janukovics a járási kórháznak orvosi berendezéseket, a város és a járás könyvtárainak pedig ötezer kötetet adományozott. Jelzésértékű volt, hogy Viktor Janukovics magyarlakta vidéken kezdte kárpátaljai körútját, az pedig még inkább, hogy Beregszászban megkoszorúzta Petőfi Sándor szobrát.

A látogatás Munkácson folytatódott, ahol az ukrán–osztrák tulajdonú Fischer-gyárban került sor lakossági fórumra. Ezt követően a politikus sajtótájékoztatón fejtette ki véleményét az ország aktuálpolitikai helyzetéről. Mint megjegyezte, biztosra veszi elnökválasztási sikerét, és azt sem zárta ki, hogy már az első fordulóban eldől, ki lesz az ország új vezetője. Ukrajna jelenlegi gazdasági helyzete katasztrofális, hangsúlyozta, amiből nagyon nehéz lesz kilábalni.

Azt is kifejtette, szívesebben lenne miniszterelnök, mint államfő. Utóbbi pozíciót inkább politikai tisztségnek tartja, míg az előbbit gyakorlatiasabbnak, s ő ennek a híve, mestere, fogalmazott. Azt pedig elfogadhatatlannak nevezte, hogy az ország két legfőbb közjogi méltósága folyton rivalizáljon egymással, helyette összefogásra, közös cselekvésre van szükség, főként a mai válságos állapotokat ismerve.

Kérdésre válaszolva úgy vélte, a helyi önkormányzatoknak az eddiginél sokkal nagyobb teret kell kapniuk az oktatási, kulturális, egyházi kérdések kezelése terén. Szerinte meg kell erősíteni az önkormányzatiság intézményét, hogy az nevéhez méltó szinten tudja ellátni feladatait.

Az 59 éves államfő-pretendens kifejtette még véleményét a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság szervezése terén adódó hiányosságokról, a kétházas parlament ötletéről, és arról is, hogy lehet-e Ukrajna valaha is föderatív állam. Kárpátaljai látogatását munkaebéddel zárta, ahova a régió meghatározó politikusai, üzletemberei és társadalmi aktivistái kaptak meghívást.

Dunda György

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó