2009. július 23., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 104-105. (777-778.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 + (font csomag) Főszerkesztő
Falunap Gáton

Gáton hetedik alkalommal rendezték meg a falu napját. Lőrincz Béla polgármester nyitotta meg a rendezvényt. Ezt követően Piskolczi Géza, Bököny – Gát magyarországi testvértelepülése – polgármestere vette át a szót, aki az együttműködés fontosságáról és a kapcsolattartásról beszélt. A megnyitót követően a közönség szórakoztatásáról számos fellépő gondoskodott, köztük a helyi óvodások, a kígyósi, a nagybégányi, valamint a nagyberegi műkedvelők. Volt Miss Mini szépségverseny, focibajnokság, vetélkedők és az elmaradhatatlan tombola.

Átfogó ellenőrzés az üdülőkben

Az egészségügyi miniszter keményen kritizálta a Köjálok munkáját, s tulajdonjogi formájától függetlenül elrendelte valamennyi szanatórium ellenőrzését. Vaszilij Knyazevics erről az egészségügyi minisztérium kollégiumán döntött, melyet a munkácsi járási Perlini Karpat, valamint a Lemberg megyei Landis szanatóriumokban történt tömeges gyomormérgezések vizsgálata kapcsán hívtak össze. Mindkét incidens felelőseivel szemben kemény fellépést helyezett kilátásba.

Itthon még nem találtak H1N1-et

Kárpátalján egyelőre nem észleltek sertésinfluenzás esetet – hangzott el a megyei járvány-megelőzési bizottság ülésén. Mint azt Szvitlana Pica, a megyei Köjál főorvoshelyettese elmondta, a kór behurcolásának elkerülése végett továbbra is érvényben maradnak a korábbi intézkedések. Fokozottan figyelik a lakosság influenzás megbetegedéseit, s valamennyi határállomást. Eddig 114 országban 86 ezer esetben igazolták a laborvizsgálatok, hogy sertésinfluenza betegített meg embereket. A halálos áldozatok száma 700, június eleje óta számuk közel háromszázzal növekedett.

Jubileumra készülnek Técsőn

A Técsői Arany Ősz Művelődési Egylet július 26-án ünnepli megalakulásának tizedik, a népdalkör létrehozásának huszadik évfordulóját. A 14 órakor (közép-európai idő) kezdődő hivatalos megnyitó után magyarországi, felvidéki és kárpátaljai együttesek részvételével gálaműsorra kerül sor. A szervezők mindenkit szeretettel várnak a técsői művelődési házba.

Szeptembertől drágulhat a gáz

Az energetikai árszabályozó bizottság hozzálátott a következő lakossági gáz- és távhőszolgáltatás fogyasztói ára emelésének előkészületeihez.

Erről Valerij Kalcsenko, a bizottság elnöke számolt be. Mint elmondta, az ármódosításra már az ősz folyamán sor kerülhet. Előreláthatólag szeptember elsejétől 20 százalékkal drágul a gáz a lakosság számára. A további tervek szerint a jövő év januárjától negyedévenként emelnék 20–20 százalékkal a kék láng lakossági fogyasztói árát.

Mérvadó szlovák lapkommentár

Senkit sem lepett meg Szlovákiában, hogy az államfő aláírta az államnyelvtörvény módosítását. Nem ez az első eset, hogy Ivan Gasparovic olyasmit írt alá, ami érdeke a kormánykoalíciónak, de nem érdeke Szlovákiának – írta kommentárjában a Sme című szlovák liberális napilap.

"Ha a módosítást az államfő visszaadta volna a parlamentnek, természetes lehetőséget nyújtott volna arra, hogy tartalmát a meghatározó európai intézmények véleménye alapján átdolgozzák. Már most biztos ugyanis, hogy a módosítással az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ), az Európa Tanács és az Európai Parlament is foglalkozni fog. Az a körülmény, hogy az elnök akkor írta alá a jogszabályt, amikor arról a szlovák–magyar vegyes bizottság tárgyalt, világos jele annak, hogy a mai szlovák vezetés nem akarja figyelembe venni a másik fél kifogásait" – mutat rá a véleményformáló szlovák lap.

Hozzáteszi: Pozsony a semleges európai intézmények véleményére sem kíváncsi. Az számára csak akkor volt érdekes, amikor a magyar státustörvényről kért negatív álláspontot. Nem szolgálja Szlovákia érdekeit, ha a nyelvtörvényt az Európai Parlament is megvitatja, sőt arról esetleg még egy elítélő nyilatkozatot is elfogad – mutat rá a kommentár.

Tömegtüntetésre készül az MKP

Tömegtüntetést tervez szeptember elejére a szlovákiai államnyelvtörvény ellen a Magyar Koalíció Pártja (MKP) – közölte a párt alelnöke. "A szabadságolási időszak utánra tervezzük a tiltakozás kezdetét, hogy nagyobb legyen a közösség hangja a témában. Szeptember elejére egy nagyobb tömeget megmozgató demonstrációt tervezünk" – mondta Berényi József abban az interjúban, amelyet a Bumm.sk szlovákiai magyar hírportál közölt.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó