2009. július 23., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 104-105. (777-778.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 + (font csomag) Főszerkesztő
Nyugellátás: zavartalan a kifizetés

Kárpátalján idejében történik és zavartalan a nyugdíjak és szociális juttatások kifizetése, állapították meg a megyei Nyugdíjalap félévértékelő kollégiumának résztvevői.

A rendezvényen jelen volt Olekszij Zarudnij, az Ukrán Nyugdíjalap elnöke, aki érdeklődéssel hallgatta kárpátaljai kollégái beszámolóját. Ivan Roska, a megyei Nyugdíjalap helyettes vezetője elmondta, fél év alatt 1 395 600 000 hrivnyát folyósítottak, ami 202 millióval több az előző évinél. A Nyugdíjalap bevételei megközelítették a másfél milliárd hrivnyát. Ebből a saját bevételek 745,4 millió UAH-t tesznek ki, ami szintén több az egy évvel korábbi összegnél.

Az állami szerv a rendőrség és az ellenőrző orgánumok bevonásával komoly erőfeszítéseket tett a járulékfizetési fegyelem javítása, és a tartozások kiegyenlítése érdekében. 646 közigazgatási eljárást folytattak le és összesen 4,1 millió hrivnya bírságot róttak ki. Tizenhat adós vállalattal szerződést bontottak. Hét esetben büntető eljárást indítottak felelős beosztású egyének ellen.

A félévi mérleghez tartozik, hogy a Nyugdíjalap 136 cég ellen indított csődeljárást. Ezek össztartozása meghaladja a 9,5 millió hrivnyát. Az állami végrehajtónál pillanatnyilag 15,5 millió hrivnya összköveteléssel 2249 ügy aktái várnak megoldásra.

Csap, a Szolyvai, a Perecsenyi és az Ökörmezői járás kivételével valamennyi régió vállalatainál nőtt a Nyugdíjalappal szembeni tartozás. A járulékfizetéssel leginkább Ungvár, Munkács, Huszt, illetve a Técsői és a Rahói járás vállalatai vannak elmaradva. A legrosszabb a helyzet az állami tulajdonban lévő iparvállalatoknál, melyek adóssága meghaladja az ötmillió hrivnyát.

A Nyugdíjalap az idén háromszor számfejtette át a nyugdíjakat, melyek középértéke 741 hrivnyáról 763 hrivnyára emelkedett. Ezenkívül elkezdték a járandóság folyósítását 9025 frissnyugdíjasnak.

B. Cs.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó