2009. július 23., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 104-105. (777-778.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 + (font csomag) Főszerkesztő
Időskori változások

Mentsük a menthetőt!

Ha tudjuk, hogy negyven és ötven év között már észrevehetően lassúbb az anyagcsere, megfelelő táplálkozással megelőzhetjük az elhízást. Ezzel sok bajt elkerülhetünk: kordában tarthatjuk a vérnyomásunkat, a vércukorszintünket, a koleszterin- és triglicerid értékeinket, így megóvhatjuk keringési rendszerünket, késleltetve az érelmeszesedés folyamatát, s így nemcsak a szívünket védjük, hanem ízületeink és agyunk ép működését is.

Étrendünkben a baromfihús és a hal nagyobb részt kapjon, mint a sertés- vagy marhahús. Gondoskodjunk a megfelelő fehérje-, kalcium-, rost- és vitaminbevitelről, együnk több zöldséget és gyümölcsöt. Fontos a kellő mennyiségű folyadék elfogyasztása, ez legalább napi másfél liter legyen.

Rendszeres mozgással nemcsak ízületeinket, csontjainkat tarthatjuk formában, hanem a keringésünket is. Egy kiadós séta közben javul a végtagok és az agy vérellátása, még a hangulatunk is jobb lesz.

Tegyük akadálymentessé a lakást! A szükségtelen küszöböket, csúszós szőnyegeket iktassuk ki, az útunkat keresztező elektromos vezetékeket helyezzük át, a fürdőszobába szereltessünk fel kapaszkodókat.

Fontos a társaság, a családi, baráti kapcsolatok ápolása. Ne panaszkodjunk! Nem kell mindenkire rázúdítani, hogy mi fáj, mert ezzel csak elriasztjuk az udvarias érdeklődőt. A bajok kezelésére ott az orvos. Ha a baráti összejöveteleken nem az a versengés tárgya, hogy ki a betegebb, hanem sakkozással, kártyázással, hosszabb-rövidebb kirándulással, jóízű beszélgetéssel töltjük az időt, mindenki jobban jár, mert megfeledkezik arról, hogy mi fáj, és örömmel készül a következő közös programokra.

Őrizzük meg a lelki tartásunkat. Bár egyre gyakrabban halljuk, hogy az idős ember teher a társadalom számára, ez nem így van. Az idősek gondozása munkalehetőséget teremt. Szellemi téren elérkezik a nagy összegzés ideje, a tudás és tapasztalatok szintézisének lehetősége.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó