2009. július 23., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 104-105. (777-778.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 + (font csomag) Főszerkesztő
Bűnügyi mérleg

Az idei esztendő első felének eredményeiről számolt be újságírók előtt Pavlo Kononenko, Kárpátalja rendőrfőkapitánya. Miként várható volt, a válsághelyzet elmélyülésével tovább nőtt a bűncselekmények száma.

A rendőrségi statisztika szerint hat hónap alatt 2395 bűncselekmény történt a megyében, ami a múlt év azonos időszakához képest 8,4 százalékos növekedést jelent. Hasonló ütemben gyarapodtak a bűnesetek az esztendő első negyedében is. Az alvilág fejlődése tehát töretlennek mondható, amivel szemben rendőreink a hatékonyabb nyomozói munkát tudják felmutatni.

Országos összehasonlításban a kárpátaljai nyomozók a legjobbak között vannak. Az idén javítottak munkájuk hatékonyságán. A bűncselekmények 83,2 százalékát sikerült felderíteniük. Az országos átlag 78,8 százalék. A 711 súlyos bűncselekményt elkövető közül 548-at fogtak el. Egyebek között rendőrkézre került valamennyi erőszakos nemi közösülés, halált okozó testi és zsarolás elkövetője.

A főrendőr elmondta, hogy júniusban a Técsői járásban tartóztattak le egy tizenkilenc éves fiatalembert, aki perverz módon két egyedülálló idős asszonyt támadott és erőszakolt meg. A 18 szándékos emberölési ügyből csak a februári ungvári leszámolásos gyilkosság maradt felderítetlen. Elfogták viszont a napokban Ökörmezőn (Mizshirja) történt emberölés gyanúsítottját. A büntetett előéletű 27 éves áldozatot a nyílt utcán valósággal szitává lőtte három merénylő. A tettesek egyikét sikerült elfogni. A gyilkosság értelmi szerzője és a harmadik tettestárs szökésben van.

Elfogták a megyeszékhely közelében történt brutális gyilkosság elkövetőjét is. A gyanúsított foglalkozás nélküli férfi együtt iszogatott a későbbi áldozattal. A vendéglátó és vendége valamin összeszólalkozott. A vita annyira eldurvult, hogy utóbbi egy kalapáccsal többször fejen ütötte a gazdát, majd egy késsel a torkát is átvágta. S hogy eltüntesse a nyomokat, felgyújtotta a házat.

Közel duplájára nőtt vidékünkön a fegyveres rablások száma, de az esetek több mint 96 százalékát sikerült felderíteni. Hasonló a helyzet az autólopásokkal is. Az egyik bűncselekmény elkövetésével például három nagydobronyi lakost gyanúsítanak. A rendőrezredes elmondta, hogy a gyanúsítottak egy magyar állampolgár VW-jét lopták el egy Csap közelében lévő benzinkútról. A gépkocsival Tiszaújlakra hajtottak és ott alkatrészeire bontották. A triót letartóztatták, ügyükben büntetőeljárás indult.

Az első fél év krónikájához tartozik 275 olyan súlyos bűnténynek a felderítése, melyeket a korábbi években követtek el. Ezek között van egy 1996-ban Csapon történt gyilkosság, négy súlyos és két halált okozó testi sértés, valamint egy fegyveres rablótámadás.

A fegyvereknél maradva Pavlo Kononenko elmondta, hogy négy százalékkal nőtt az ilyen visszaélések száma. A 157 bűncselekmény felderítése során a rendőrök lefoglaltak 21 huzagolt lőfegyvert, 16 lefűrészelt csövű vadászpuskát, 2 kézigránátot, 5 pokolgépet, 69 darab szálfegyvert, 3231 éleslőszert és 4 kilogramm robbanószert.

Eredményesnek nevezte a főrendőr a kábítószercsempészek és -kereskedők elleni harcot. Fél év alatt 220 drogokkal történt visszaélésre derítettek fényt, melyek között 77 a rendkívül súlyos esetek kategóriába sorolható. A rendőrök 162 kilogramm drogot foglaltak le, ami tizenhatszor(!) több, mint az előző évi fogás. A megyén belül felszámoltak 20 elosztóhelyet. Ugyanakkor felgöngyölítettek 13 nemzetközi droghálózatot is. Ezek többsége Magyarország felől szállított különféle kábítószereket.

Az egyik bűnszövetkezet például exstasy tablettákkal látta el a kárpátaljai piacot. A banda két magyar állampolgárságú tagját Csapon fogták el, amikor megpróbálták értékesíteni a náluk lévő 1200 darab tablettát. Az üzletből 4400 dollár hasznot reméltek, ám az nem jött össze.

Sok egykori kárpátaljai maffiózó most a gazdasági szférában próbálja kamatoztatni bűnözői tapasztalatait. A gazdasági bűncselekményekkel kapcsolatban elhangzott, hogy 117 olyan bűncselekményt tártak fel, melyekben a károkozás meghaladja a 100 000 hrivnyát, 14 esetben pedig az egymilliót. Az ilyen nagy kárt okozó esetek száma egy év alatt közel a duplájára nőtt. Számos más jel mellett ez is arra utal, hogy a bűnözők igyekeznek hasznot húzni a gazdasági válságból.

Balogh Csaba

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó