2009. július 21., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 103. (776.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 + (font csomag) Főszerkesztő
Milliárdos hitel: velünk fizettetik meg?

Az ukrán kormány újabb milliárdos hitel felvételére készül. A pénzből elsősorban az orosz gázadósságot kívánják törleszteni. Jut-e az átlagpolgár életszínvonalának javítására? Vagy nekünk csak a visszafizetéssel járó megszorítások maradnak?

Balla Bálint vállalkozó (Ungvár):

– Én bízom a kormányban és abban, hogy felelősségteljes döntést hoznak. Egy ilyen hitel felvétele előtt nyilvánvalóan mérlegre tesznek minden mellette és ellene szóló érvet. És a pénzt remélhetőleg megfelelő célra fogják fordítani.

– Ki fizeti majd vissza a kölcsönt?

– Mint minden hitelt, ezt is vissza kell fizetni. De ha okosan fektetik be a pénzt, és újra beindulnak a banki hitelek, abból mi, vállalkozók is profitálhatunk. Jelenleg ugyanis nem tudunk kölcsönhöz jutni.

Kozel István pedagógus (Rahó):

– Egyértelmű, hogy a népnek csak a megszorítások jutnak. Az állam felveszi a kölcsönt, de kérdem én: meddig lesz az elég? Egy hónapig, kettőig? Lesz itt télen olyan gázcirkusz, mint tavaly. Már ki van dolgozva a sémája.

– Milyen megszorításoktól tart?

– Elsősorban gáz- és a villanyáremeléstől. Drágulni fog a tűzifa is, amely az erdőkkel körülvett Rahón lassan már többe kerül, mint az alföldön. S ahogy szegényedik a nép, úgy nő az adóssága. Attól tartok, hogy a felvett hitelt az unokáinknak és a dédunokáinknak kell majd visszafizetniük. Ha egyáltalán nekik sikerül. Félő, hogy az lesz a helyzet, mint Magyarországon, ahol a Kádár-korszakban felvett hiteleket még mindig nyögi az ország.

B. Cs. – T. V.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó