2009. július 21., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 103. (776.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 + (font csomag) Főszerkesztő
Marad a kisvasút

Az Ungvári Városi Tanács legutóbbi ülésén megtárgyalták a 60 éves kisvasút kérdését is. Az ügyben megszületett a döntés. Mint arról már beszámoltunk, a Lembergi Vasút jelezte, nem tudja tovább finanszírozni a számára ráfizetéses létesítmény üzemeltetését, és levélben kérték a városi tanács illetékeseit, hogy a továbbiakban saját költségvetésükből fedezzék annak fenntartását. A most elfogadott határozat értelmében a kisvasút a város tulajdonába került.

A biztosítás kötelező

Négyszázhuszonöt és nyolcszázötven hrivnya közötti pénzbírságra számíthatnak azok a gépjármű-tulajdonosok, akiknek nincs kötelező gépjármű felelősség-biztosításuk. A megyei közlekedésrendészet tájékoztatója szerint a kötvény megléte feltétele számos ügyintézésnek, így a műszaki vizsgának is. A közlekedési járőrök is kérhetik igazoltatáskor a biztosítási kötvényt. Ha azt nem tudják felmutatni, az illető ellen közigazgatási eljárást indítanak.

Energiaital a zöldhatáron

Négyszáz doboz energiaitalt kísérelt meg Ukrajnába csempészni az a magyar állampolgár, aki Mercedes gépkocsijával Tiszaújlakon lépte át az államhatárt. A huszonnyolc éves férfi azt állította, nincs elvámolnivalója. A kereskedelmi mennyiségnek számító és ezért vámköteles italféleséget elkobozták. Ebből a termékből a hatályos vámszabály szerint saját használatra vámmentesen legfeljebb két kilogramm behozatala engedélyezett, tájékoztatta lapunkat Krisztina Geraszimjuk, a Nagyszőlősi Vámhivatal szóvivője.

Lovat mentettek

Bajba került ló életét mentették meg a huszti tűzoltók. A riasztás a helyi kerámiaüzemből érkezett. A bejelentő közölte, hogy egy ló esett bele a gyár területén lévő nyitott közműaknába. A helyszínre érkezett egység kiszivattyúzta a két méter mély üregből a vizet, hogy hozzáférjenek az állathoz. A lóra hevedereket erősítettek és daruval emelték ki az üregből.

Húszmillió Soros Györgytől

A Soros György által létrehozott Nyitott Társadalom Alapítvány által finanszírozott ukrajnai Újjászületés Alapítvány megkezdte a két és fél évre tervezett válságellenes, humanitárius projektjének megvalósítását.

Ukrajna számára 20 millió dolláros pénzkeretet nyitottak ebből a célból. Ez az egyötöde annak a 100 millió dolláros összegnek, amit húsz kelet- és közép-európai országnak szánt projektje keretében a magyar származású milliárdos – írja a Gyelo. Az Újjászületés Alapítvány augusztustól megkezdi a projekt első szakaszának realizálását. Ebben a fázisban kétmillió dollárt fordítanak gyermeküdültetésre. Az alapítvány emellett támogatja majd, hogy egyfajta közösségi központokat alakítsanak ki a könyvtárak, kultúrházak bázisán, olvasható az UMDSZ Sajtófigyelőjében.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó