2008. október 23., csütörtök Országos közéleti lap IV. évfolyam, 165-166. (633-634.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum Főszerkesztő
"Égető" probléma

"Már két éve hüvelyi folyásom van, olykor égető, viszkető érzést is érzek, néha a szeméremajkam is begyullad! Már két orvosnál is voltam, de senki nem kezelt ki, a probléma újból és újból visszatér. Tanácstalan vagyok, félek, hogy valami komoly bajom van, csak nem veszik észre! Mit tanácsol, kihez forduljak?" – kérdezi egy kétségbeesett tini.

– A viszketés általában a hüvely, illetve a szeméremtest gombás fertőzésére jellemző. A fogamzóképes korú nők háromnegyede életében legalább egyszer találkozik a hüvelyi gombás fertőzéssel, fele ismételten megfertőződik. Az esetek mintegy húsz százalékában a betegség krónikussá válik, ami azt jelenti, hogy egy éven belül 3–4 alkalommal jelentkezik a probléma. A tünetmentes hordozó állapot is jellemző, ez a nők ötödénél fordul elő. A gombás fertőzések több mint 90 százalékáért a Candida gomba a felelős. A szervezeten belül megtalálható a szájban, a tápcsatorna különböző részeiben, része a bélflórának és sokszor tünetmentesen, alacsony csíraszámban a hüvelyflórában is előfordulhat. Így különböző hatásokra saját szervezetünkből lobbanhat fel a fertőzés. Az előfordulás gyakorisága arányosan növekszik a szexuális együttlétek gyakoriságával és az új partnerek számával. Bizonyos állapotok fokozzák mind a megtapadás, mind pedig a szövetbe hatolás előfordulásának az esélyét. A fogamzásgátló tabletták használata vagy ösztrogén kezelés is vezethet ehhez az állapothoz. De antibiotikumok is kiválthatják. Bizonyos esetekben öltözködési szokások, a hiányos vagy túlzott mértékű tisztálkodási, helyi allergiás és túlérzékenységi reakciók szintén szerepet játszhatnak. Aktiváló tényező lehet továbbá a pszichikai vagy fizikai stressz, az étrendváltozás, az életmódváltozás, szoros nadrágok, nejlon fehérneműk viselése, az elhízás, izzadással párosulva.

Enyhe gombás fertőzés kezelésére alkalmazhatóak a gyógyszertárban vény nélkül kapható gomba elleni készítmények. Ezeket naponta kétszer alkalmazva nagyon hamar mérséklődnek a tünetek. Ha azok pár nap alatt mégsem szűnnek meg, akkor azt javaslom, hogy forduljon nőgyógyászhoz, mert ez esetben csak erősebb, hatékonyabb készítményekkel küzdhető le a fertőzés!

M. T.

Továbbra is várjuk mind a fiúk, mind a lányok kérdéseit. Szégyellitek elmondani problémátokat? Nem tudjátok, kitől is kérjetek tanácsot? Szakembereink válaszolnak, tanácsot adnak bizalmas kérdéseitekre. A borítékra írjátok rá: Intim.

Minden jog fenntartva © 2008 Kárpáti Igaz Szó