2008. október 23., csütörtök Országos közéleti lap IV. évfolyam, 165-166. (633-634.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum Főszerkesztő
Ismét jön Ivancsuk és Lékó

2009. január 2. és 5. között Munkácson ismét egy asztalhoz ül a két szupernagymester, az ukrán Vaszil Ivancsuk és a magyar Lékó Péter – tudtuk meg a hírt Olekszandr Fegyivtől, a munkácsi sakk-klub alelnökétől.

Tavaly a sakkvilág három napig a Latorca-parti városra figyelt. Ivancsuk és Lékó tizenkét játszmás rapid párosmérkőzése akkor döntetlennel ért véget. Végül villámpartikkal döntötték el, hogy ki kapja a győztesnek járó kupát. Az ukrán rendkívül elszántan ült sakkasztalhoz, és világossal remizett. A következő partiban Péter felcserélt egy lépést, hátrányba került és így az ukrán olimpiai bajnok győzelmet aratott. Akkor a játszmát követő sajtótájékoztatón mindketten megígérték, hogy jövőre visszavágót rendeznek. Ezúttal is Resch József sakkmecénás és a munkácsi sakk-klub elnökének szervezésében valósul meg a nem mindennapi sakkcsemege.

– Szerettük volna még az idén idecsalogatni a két klasszist, de hosszas egyeztetés ellenére sem sikerült a két sakkozó zsúfolt naptárában szabad időpontot találni. Mindketten rendkívül elfoglaltak. Nehéz volt velük egyeztetni, végül csak sikerült, bár a jövő év elejére, mégpedig január 2. és 5. között. Mindketten nálunk kezdik a sakkidényt, ami tovább emeli a párharc jelentőségét – mondta el lapunknak Olekszandr Fegyiv. Annyi eltérés lesz a tavalyihoz képest, tette hozzá, hogy nem tizenkét, hanem hat partit játszanak. Így naponta két játszmában mérik össze erejüket, 25-25 perc gondolkodási idejük lesz és lépésenként plusz 10-10 másodperc. Következésképp jobb, átgondoltabb játékot láthatnak majd az érdeklődők. Újdonság továbbá, hogy a Munkácsi Orosz Drámai Színházban lesz a négynapos rendezvény. A partik délután három órakor (k. e. i.) kezdődnek majd.

A nagyok csatája mellett párhuzamosan a munkácsi sakk-klub gyermek-, ifjúsági és felnőtt versenyt is szervez.

Sz. S.

Minden jog fenntartva © 2008 Kárpáti Igaz Szó