2008. október 23., csütörtök Országos közéleti lap IV. évfolyam, 165-166. (633-634.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum Főszerkesztő
Munkácsi címvédés a megyei élvonalban

A Munkácsi FC megvédte bajnoki címét a megyei labdarúgó-bajnokságban, miután egy fordulóval a zárás előtt behozhatatlan előnyre tett szert. Az utolsó előtti játéknapon a Rahói Kárpátinál vendégeskedő Latorca-parti gárda nem bízott semmit a véletlenre és magabiztos, 4–1-es kiütéses győzelmet aratott. Vahtang Karibovot, a Munkácsi FC vezetőedzőjét arra kértük, értékelje az elmúlt idényt.

– Hogyan foglalná össze röviden az idei pontvadászatot?

– A 2008-as megyei bajnokság egyaránt hozott örömet és keserűséget. Biztató, hogy az idén már hat együttessel is komolyan kellett számolni, így nem volt könnyű dolgunk. Mindezt jól példázza, hogy tavaly már fordulókkal korábban eldőlt a bajnoki cím sorsa, míg idén csak az utolsó előtti mérkőzésen. Kevesebb lett a rendbontás a pályákon és annak szélén. Tovább nehezítette címvédésünket, hogy több meghatározó játékosunk is sérüléssel bajlódott. Mindenki a mi trófeánkat akarta. Egyes csapatok még a tisztességtelen játéktól se riadtak vissza.

– A szezont új edzővel kezdte a csapat, a bajnoki címet szerző Viktor Rjasko mester továbbállt. Nem volt nehéz az ő nyomdokaiba lépni?

– Különösebb beilleszkedési gondjaim nem voltak, a játékosok ismertek, hisz korábban együtt dolgoztunk Rjaskóval. Az ifjúsági csapatot én edzettem. Mikor felajánlották az edzői széket, nem hezitáltam, rögtön igent mondtam.

– Min változtatott, mi az, amit másképp csinált, mint a korábbi edző?

– A kezdőcsapatba öt tizenhét–tizennyolc éves helyi nevelésű srácot állítottam. Azzal a nem titkolt céllal, hogy fiatalítom a gárdát, miközben tanulnak az öreg rókáktól.

– Mondhatni kifogástalan mérleggel zárják az idényt, egy vereség és három döntetlen. Mi a titok nyitja?

– Nincs titok, se csodafegyver, csupán akaraterő, motiváltság és céltudatosság. Az egy vereséget a Kőrösmezői Hoverla otthonában szenvedtük el.

– Minek a rovására írható ez a botlás?

– A játékunkkal nem volt baj, szemmel láthatóan jobbak voltunk a hazaiaknál, viszont a játékvezető nem így ítélte meg a helyzetet. Legtöbbször ellenünk fújt, jogosulatlan előnyhöz juttatva ezzel a Hoverlát. De nemcsak a játékvezetéssel voltak gondok, hanem az ellenfél játékstílusával is.

– Ha már a játékvezetőkről esett szó, az előző években sok panasz volt ténykedésükre...

– Idén nagyobb bakik nem voltak. De lehetne még csiszolni a munkájukon, ha magas bírságokat szabna a megyei labdarúgó-szövetség egy-egy hibás, elfogult játékvezetésért. Egy esetleges ötezer hrivnyás bírsággal a fejük fölött kétszer meggondolnák, hogy mikor fújnak bele a sípjukba.

– Kik vállaltak oroszlánrészt a bajnoki cím megvédésében?

– Nem szeretnék kiemelni senkit. Ez a játék nem egyénekről, hanem a csapatról szól és mindenki erején felül teljesített egész éven, hogy magasba emelhessük idén is a serleget. A heti háromszori kemény edzésnek meglett az eredménye.

– Nem ismeretlen a bajnokságban a pénztelenség. A Munkácsi FC küzd anyagi gondokkal?

– Nem, s ezzel nem is kell törődnünk. A városvezetés segít, szponzori támogatásból sincs hiány. Egy rossz szavam nem lehet a szurkolókra sem, a csapat mellett állnak, támogatnak minket, bár nehezen viselik a döntetleneket és a vereséget. Pedig a fociban nem csak nyerni lehet... Mi úgy megyünk ki a pályára, hogy csupán egy cél, a három pont megszerzése lebeg a szemünk előtt.

– Tavaly nem sikerült továbblépni a megyeiből az országos harmadosztályba. Most, hogy ismét itt a lehetőség, élni fognak vele?

– Ahogy tavaly, ez idén se tőlünk függ. Mindez a jövő zenéje. Pedig a játékosokat jobban motiválja, ha látják, megéri küzdeni. Bár mondhatnánk, ott az FK Zakarpattya, de ha jobban megnézzük, a csapat 90 százaléka légiós, maroknyi kárpátaljai focizik a csapatban. Nem ez a helyes út, vannak tehetséges fiatalok vidékünkön, akik, ha nem fedezik fel őket, elkallódnak. Holott nem sok megye büszkélkedhet ilyen labdarúgó múlttal, mint Kárpátalja. Úgy vélem, megérdemelné ez a csapat, hogy továbblépjen.

Szabó Sándor

A Hoverláé az ezüst

A megyei labdarúgó-bajnokság hajrájától függetlenül a Munkácsi FC megvédte tavalyi címét, a Kőrösmezői Hoverla pedig bebiztosította második helyét.

Az utolsó előtti forduló többé-kevésbé papírforma-eredményeket hozott, öt találkozón is a hazai együttesek hagyták el győztesen a játékteret. Eredmények: Kőrösmezői Hoverla–Nagybereznai Sport FC 3–1, Nagybocskói Jalinka–Újdávidházai Medvigy 4–1, Beregvidéki FC–Viski FC 3–2, Kölcsényi FC–Ilosvai Buzsora 3–0, Iványi FC–Nagyszőlősi FC 1–0, Rahói Kárpáti–Munkácsi FC 1–4.

Minden jog fenntartva © 2008 Kárpáti Igaz Szó