2008. október 23., csütörtök Országos közéleti lap IV. évfolyam, 165-166. (633-634.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum Főszerkesztő
Kísértetjárás

Ha egy kicsit ferdíthetek Marx bátya örökbecsű művének első során, akkor most azt mondanám, hogy kísértet járja be Európát, a Gazdasági Válság kísértete. Ez a fránya "lepedőmuki" azonban kollégájával, a Kommunizmus Kísértetével ellentétben, nemcsak a vén kontinenst boldogítja, hanem az egész világot. Ráadásul egyáltalán nem úgy viseli magát, ahogy egy jóravaló kísértettől elvárná az ember. Lánccsörgetés és sejtelmes huhogás helyett megszorító intézkedésekkel, a megtakarítások elértéktelenedésével, munkanélküliséggel, mi több, duplájára dráguló sörrel riogatja a honpolgárt.

Nem csoda hát, hogy a világ legjobb szelleműzői törik a fejüket, hogy lehetne elhessegetni, mert a végén még úgy belejön az ijesztgetésbe, hogy testet ölt, akkor meg a Bibliával szólva jöhet a "fogaknak csikorgatása". Szóval megy a nagy abrakadabra szinte az egész földtekén. Azért szinte, mert van egy ország, ahol úgy tesznek, mint a strucc, amelyik homokba dugja a fejét, ha jön a rántott strucc-combra vágyó nagy fehér vadász.

Miközben ugyanis a világ agytrösztjei lázasan törik a fejüket, hogy melyik pénzéhes bankár nyitotta ki a palackot, és hogyan lehetne abba visszagyömöszölni az 1930 óta ott raboskodó szellemet, miközben az egymással évszázadok óta konkuráló országok vezetői nagyhatalmi eszközökkel próbálnak gátat szabni a pániknak, miközben Magyarországon a jobboldal is ideiglenesen elássa a csatabárdot, mert belátja, hogy nagyon nagy a baj és csak a baloldali kormánnyal együtt tudnak valamit tenni ellene, e kies szép országban nem történik semmi. Ide nyugodtan eljöhetne Remarque a Nyugaton a helyzet változatlan után megírni a folytatást, melynek lehetne a címe mondjuk az, hogy Keleten nem változik semmi.

Azaz valami történik. Amíg ugyanis egyes politikusok azon törik a fejüket, hogy megóvják állampolgáraikat, mert ha a rémülettől (vagy valami mástól) tönkremegy az adófizető, azt ők is megérzik, e szép országban választanak. E tevékenység arrafelé – ugye, kedves olvasó, már kitalálta, hol található e meseország – köztudomásúan nemzeti sport. Csak az a baj, hogy most nem a sportnak, hanem a munkának lenne itt az ideje, de ez senkit nem érdekel az illetékesek közül.

Mindegy, vigasztaljon bennünket a gondolat, hogy nekik is rossz lesz majd. Olyan rossz, hogy a végén Bentley helyett csak Mercedessel járnak majd esetleg korteskedni.

Matúz István

Minden jog fenntartva © 2008 Kárpáti Igaz Szó