2008. október 23., csütörtök Országos közéleti lap IV. évfolyam, 165-166. (633-634.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum Főszerkesztő
Gigabogarak gyűjteménye

Van, aki bélyeget gyűjt, mások kártyanaptárt, régi pénzt vagy lepkéket. Az amerikai Takeshi Yamada gyűjteménye azonban korántsem mondható szokványosnak. A japán származású férfi különös élőlényeket és még furcsább rovarokat, óriási bogarakat gyűjt. Kollekciója ma már világviszonylatban is egyedülálló, valamint meghökkentő és persze hihetetlen.

Yamada úr eleinte óriási patkórákokat és a mifelénk pincebogárként is ismert ászkarák mélytengeri faját gyűjtötte, de szintén megtalálható nála a legnagyobb szárazföldi rák, az Indo-Pacifikus szigeteken élő pálmatolvaj, amely akár kókuszdiókat is képes feltörni. Nem csoda, hiszen ez a rák több mint négy kilót nyom, és lábainak fesztávolsága 914 mm. Yamada úr nagy bánata, hogy nincs meg a gyűjteményében a legnagyobb homár, amelyet Kanadában fogtak ki Új-Skócia partjainál 1977-ben. Ennek testhossza több mint egy méter, tömege pedig 20,13 kg volt. Ugyanakkor büszkélkedhet a rákfélék egyik gigantikus példányával. A japán tengeri pók rekorder példányának páncélja 154x305 mm-es, kitárt ollóinak fesztávolsága pedig 183–213 cm.

A hóbortos japán úr skorpiógyűjteménye is fantasztikus. A legnagyobb skorpiója csupán négy centiméterrel marad el a Dél-Indiában honos Heterometrus swammerdami Madrasban talált 247 milliméteres rekorderétől. Ez a méret a fejtől a farok végéig értendő.

Bár a gyűjtő több különleges, elsősorban az olyan területekről származó konzervált állatot birtokol, mint a Bikini Atoll vagy éppen Csernobil, különösen rovargyűjteményére büszke, amelyben természetesen csakis a legnagyobbak találhatók meg a földön élő 350 ezer rovarféléből. Mint általában minden "bogaras", ő is a lepkékkel kezdte, de természetesen nem elégedett meg a legszebbekkel. A trópusi Amerikában élő legnagyobb lepke az Erebus grippina, valamint a Thysania nevű bagolypille, amely kiterjesztett szárnnyal a 27 cm-t is eléri, hamar gyűjteménye részévé vált, ám a legnagyobb pillangóra a Pápua Új-Guineában élő védett faj, az Alexandria Királynőjének egy elpusztult példányához csak nagy nehézségek árán sikerült hozzájutnia. E pillangó szárnyfesztávolsága akár 28 cm is lehet.

A legismertebb indonéziai botsáskák hatalmas, 29–32 centiméteres példányai (a rekorder itt egy 330 mm-es nőstény) éppúgy Yamada úr gyűjteményének részét képezik, mint a legnagyobb bogarak a világon. Ezek egyike az Amerikában élő herkulesbogár, amelynek leghosszabb – vadon befogott – példánya 182 milliméteres volt, míg az egyenlítői Afrikában található góliátbogár csak 110 milliméteres. Összehasonlításként: a nálunk is jól ismert legnagyobb európai bogárfaj, a szarvasbogár hímje akár a 10 centit is elérheti.

Minden jog fenntartva © 2008 Kárpáti Igaz Szó