2008. október 23., csütörtök Országos közéleti lap IV. évfolyam, 165-166. (633-634.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum Főszerkesztő
Nem javul a járványügyi helyzet

A gazdasági válságok, a lakosság életszínvonalában tapasztalható különbségek, a szociális instabilitás, a kedvezőtlen ökológiai helyzet, s nem utolsósorban az egészségügy nagymértékű elanyagiasodása mind-mind felelős a lakosság egészségi állapotának romlásáért. Napjainkban egyidejűleg nő a betegek száma és csökken az egészségügyi szférára jutó állami támogatás. Ez jelentősen rányomja bélyegét a megye járványügyi helyzetére is, nő az alkoholisták, a kábítószer-élvezők, az AIDS-esek száma.

Az év első felében nem javult az epidemiológiai helyzet. A múlt év azonos időszakához hasonlóan magas a felső légúti fertőző betegségek, a vírusos hepatitis, a tbc-sek száma. Terjed a tetvesség. Némileg csökkent az influenzás, a mumpszos, a szifiliszes, a vöröshimlős, a kanyarós betegek száma. Jelentős növekedést mutatnak a különféle gyomor- és bélrendszeri fertőzések, a tavalyi 145-tel szemben idén már 182-őt jegyeztek be.

Az év első hat hónapja során 15 új HIV-fertőzöttet vettek nyilvántartásba. Kilencen nemi úton, négyen édesanyjuktól, ketten tisztázatlan úton szerezték immunbetegségüket. Jelenleg összesen 142 HIV-fertőzöttet tartanak nyilván, közülük 17 AIDS-es, azon belül 22 gyermek.

Olga Koltunova,

a megyei statisztikai főosztály osztályvezetője

Minden jog fenntartva © 2008 Kárpáti Igaz Szó