2008. október 23., csütörtök Országos közéleti lap IV. évfolyam, 165-166. (633-634.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum Főszerkesztő
Huszti fogas kérdések

Huszton az állami fogászatokon kívül közel tíz magánrendelő áll a lakosság rendelkezésére. Kliskó Marianna és férje 1999 óta működteti magánfogászatát. Mint mondja, a korszerű gyógyászat elengedhetetlen feltétele, hogy az orvos figyelemmel kísérje és alkalmazza a legújabb tudományos és technikai módszereket. Ám, állítja a doktornő, mindennél fontosabb az idejében elkezdett profilaktika és a felvilágosító munka. Sajnos, az emberek többsége még mindig retteg a fogorvosi széktől.

– Örömmel mondhatom, hogy a mi pácienseinknél mind ritkábban tapasztalom ezt a rossz beidegződést – mondja a sztomatológus. – Sikerült megértetnünk velük, hogy a rossz fog komoly betegségek forrása lehet, akárcsak a szájhigiénia hiánya.

Igyekszik meggyőzni a hozzá forduló betegeket a félévente megejtett ellenőrzés jelentőségéről. Egyre többen fogadják meg tanácsát, és a kezelések után is rendszeresen felkeresik, hogy meggyőződjenek arról, minden rendben van.

– Az a gyakorlat már a múlté, hogy a foghúzás a legjobb megoldás – magyarázza Kliskó Marianna. – A sztomatológiában napjainkban már a kezelés, a gyógyítás áll a középpontban. Erre helyezzük a hangsúlyt, és csak a végső esetben élünk az eltávolítással.

Mosolyogva újságolja, hogy több szülőtől kapott olyan visszajelzést, miszerint a gyerekeik maguk figyelmeztették őket, ideje lenne felkeresni a doktor nénit. Ez pedig nagy előrelépés. Azt bizonyítja, hogy már a gyerekek is megértették: nem kell félniük a fogorvostól. Hiszen, ha időben felfedezik a kis bajt, nem kell fájdalmas procedúrákon átesniük.

Varga Márta

Minden jog fenntartva © 2008 Kárpáti Igaz Szó