2008. október 23., csütörtök Országos közéleti lap IV. évfolyam, 165-166. (633-634.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum Főszerkesztő
A finnugorok Kijevben (is) szövetkeznek

Remélhetőleg hagyományteremtő rendezvény színhelye volt a kijevi Lavra területén lévő NEF Galéria. A finnugor népek nemzetközi napjához kapcsolódva itt rendezték meg Ukrajnában élő (nyelv)rokonságunk első találkozóját.

A Magyarok Kijevi Egyesülete (MKE), a Finn-permi Népek Kijevi Kulturális Szövetsége (FNKKSZ) és a Kijevi Észt Kulturális Szövetség (KÉKSZ) a Norvég Királyság Ukrajnai Nagykövetsége és az Orosz Kulturális és Tudományos Központ támogatásával olyan találkozóra hívta az érdeklődőket, mely felidézte az uráli őshazát s egyben hírt adott a világban szétszórattatott finnugorok jelenéről.

A szervezéssel kapcsolatban Vass Tibor, a kijevi magyar közösség vezetője, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) alelnöke elmondta, hogy nagy örömmel karolták fel a kezdeményezést.

– Az UMDSZ és az MKE egyik kiemelkedő kulturális kezdeményezése az immár hagyományosnak tekinthető, a Szülőföld Alap támogatását élvező Ukrajnai Magyar Napok programsorozatának lebonyolítása. Sokat gondolkodtunk azon, miként gazdagíthatnánk úgy e rendezvényünket, hogy ne csupán néhány napos, hanem folyamatos legyen. Azaz, az adott évben több helyszínen minél színesebb találkozókat rendezzünk. E logika alapján a jövőben a mostanihoz hasonló rendezvényt szeretnénk beilleszteni a programsorozatba. E gondolatot valamennyi szervező támogatja – tájékoztatott Vass Tibor.

A mostani finnugor nap igen gazdag volt programokban. A magyar, észt, finn, mari, erzja versek, népdalok után Oreszt Tkacsenko finnugor témájú könyvét mutatta be. Igazi élményt jelentett Kirill Szevercev fiatal fotóművész kiállítása, mely egy komi falu életét mutatta be.

Az Ukrajnában élő finnugorok helyzetét Nagyezsda Jefimics, az FNKKSZ elnöke ismertette. A magyarság életéről dr. Tóth Mihály, az UMDSZ tiszteletbeli elnöke és Rudnik Ibolya, a MKE alelnöke szólt.

Igen tanulságos volt Bársony András, magyar nagykövet helyzetelemzése, aki a pozitívumok mellett felhívta a figyelmet a kárpátaljai magyar oktatást is veszélyeztető tendenciára. Finn kollégája, Christer Michelsson, aki igen büszke svéd nemzetiségére, megjegyezte: bár az ezer tó országa lakosságának csupán három százaléka svéd, nyelvük egyenértékű a többségi nemzetével. Olav Berstad, Norvégia nagykövete finnugor ősei okán tartotta fontosnak, hogy jelen legyen a rendezvényen. Jaan Hein észt nagykövet arról beszélt, országa miként igyekszik támogatni a külhoni észteket.

Zárszóként engedtessék meg egyetlen megjegyzés: bár a finnugor nyelvrokonság tagjait ezer kilométerek választják el, s bizony egymás nyelvét sem igazán értjük, nem árt, ha szövetkezünk e globalizálódó, ám ugyancsak önérdekű világban.

Horváth Sándor

Minden jog fenntartva © 2008 Kárpáti Igaz Szó