2008. október 23., csütörtök Országos közéleti lap IV. évfolyam, 165-166. (633-634.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum Főszerkesztő
Veszélyben Ungvár tüdeje

Ungváron napról napra fogyatkoznak a parkok, sorra tűnnek el az árnyat adó fák, a játszóterekről már nem is beszélve. Mindennek az oka, hogy a város vezetése egyre-másra bocsátja áruba és parcellázza fel ezeket a helyeket.

A legfrissebb botrányszagú hír, hogy az önkormányzat értékesíteni kívánja a Petőfi tér egy részét is. Mint egyes internetes újságokban és pletykalapokban megjelent, a téren lévő park két félhektáros darabját akarják elárverezni. Az egyik szélsőséges nézeteiről közismert ukrán lap úgy értesült, hogy a térnek azon részéről van szó, ahol Petőfi Sándor szobra áll. A lap állítása szerint Szerhij Ratusnyak polgármester hadat üzent a magyaroknak, ugyanis el kívánja mozdítani helyéről a szobrot, és azt egy másik helyen újra felállítani. A hírforrás azt is tudni véli, hogy nagy költőnk szobrát a városháza és az SZBU székháza melletti parkban helyeznék el.

A megyeszékhely polgármesterétől bármilyen fura lépés kitelik, mondta el lapunknak Okszana Sztankevics, az Ekoszféra városvédő társadalmi szervezet vezetője. Ők folyamatosan kongatják a vészharangot, mert lassan egyetlen zsebkendőnyi park, fás, füves terület sem marad. Az elmúlt tíz év folyamán a legszerényebb becslések szerint is negyedével-harmadával zsugorodott Ungvár "tüdeje". A polgármester egyszer már megkísérelte áruba bocsátani a Petőfi tér parkját, ahol egy világcég gyorsbüféje épült volna fel. Azt a tervet a közvéleménynek sikerült megtorpedózni.

Nem sikerült viszont megmenteni az amfiteátrum környékét, mondja a városvédő aktivista, pedig az eleve zöldövezetként volt kijelölve. Mára egész lakótelep létesült a helyén. S úgy tűnik, nem tudjuk megmenteni a Bohdan Hmelnickij tér parkját sem. Oda egy akkora üzletközpontot álmodtak meg, amely nemcsak a parkot tünteti el rövidesen, de a tér teljes arculatát is átszabja. Hasonló sorsot szánt a polgármester a megyeháza előtti parkosított területnek, ahova egy banképületet szándékoznak felépíteni.

A társadalmi szervezet önmagában nem sokat tehet, de közös fellépéssel még meg lehet állítani az esztelen parkrombolást, véli Okszana Sztankevics. A városi önkormányzat ráadásul titkosította, hozzáférhetetlenné tette a földeladásokról szóló adatokat, az ezekkel kapcsolatos terveket.

Jó hír azonban, mondta el a városvédő, hogy a Petőfi tér egyelőre nincs az eladási listán. Ezt hiteles forrásból tudja. A szóban forgó két félhektáros parcellát az Újraegyesülés utcában jelölték ki. A félremagyarázás a tér korábbi névazonosságából származhat.

Az ukrán lapokban megjelent hír hitelességéről faggattuk Oleg Podebrijt, az önkormányzat szóvivőjét, valamint Ljah Erzsébetet, a városi tanács egyik magyar nemzetiségű képviselőjét, aki az újsághír szerint megszavazta a tér eladását. Utóbbi azt nyilatkozta lapunknak, hogy hivatalos formában, ülésszakon fel sem merült a kérdés, így azt sem ő, sem a többi képviselő nem szavazhatta meg. A szóvivő pedig az egészre csak annyit mondott, hogy szemenszedett hazugság. Sem a teret, sem Petőfi szobrát senki nem fogja bántani.

Balogh Csaba

Minden jog fenntartva © 2008 Kárpáti Igaz Szó