2008. május 20., kedd Országos közéleti lap IV. évfolyam, 78. (546.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum Főszerkesztő
Szak-Tár
A csalán

Különösen értékes takarmány az egyik legközönségesebb gyomnövényünk, a csalán.

Főleg a friss, fiatal növény tartalmaz sok C-vitamint és karotint. Magas az emészthető fehérje- és a zsírtartalma, ásványi anyagokban is gazdag. Fiatalon még szárával együtt, később már csak a levelét gyűjtsük. Szecskázva, táppal keverve jó eledel brojlercsirkének, malacnak, kiskacsának. Szárítva, de szénával keverve a nyúlnak is adhatjuk, mert jó súlynövekedés érhető el vele. Ügyeljünk azonban arra, hogy permetezett, ólommal szennyezett növényt ne szedjünk.

Gyakran fertőtlenítsünk

A fertőtlenítés a betegségek megelőzésének egyik legfontosabb eszköze.

A ketreceket, etetőket, itatókat, takarítóeszközöket és az állattartó épület falait, padozatát is sterilizáljuk. Az erre alkalmas szerek használatát alapos takarítás előzze meg, így jobban érvényesül a hatásuk. Sokféle szer áll rendelkezésünkre. A klórmész és a formalin 3 százalékos, a Hypo 5–6 százalékos oldatban használható. Formalinos fertőtlenítés után az állat csak négy nap múlva kerüljön az épületbe.

Méreghányás

A pulyka méreghányásának idejét, a nyolchetes kort válságos szakasznak tartják.

A bajt megelőzhetjük, ha nyolchetes koruk körül fehérjében gazdagabb takarmányt adunk, s vitaminkúrára fogjuk őket. A méreghányás 9–10 hetes korukig lezajlik, és utána jelentősen megnő az ellenállóképességük.

Minden jog fenntartva © 2008 Kárpáti Igaz Szó