2008. április 1., kedd Országos közéleti lap IV. évfolyam, 51. (519.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum Főszerkesztő
Április 1.: tréfák napja!

Április elsejét a bolondok napjának is nevezik, ami elképzelhetetlen tréfa, beugratás nélkül. Vajon mennyire hiszékenyek az emberek? Egyáltalán, mi a jó átverés titka?

Baleckij Vologya (Pitkin) beregszászi humorista:

– A jó átverés lényege, hogy szívből jön, őszinte és nem az a célja, hogy megbántsa a másikat. A tréfacsináló egyszerűen az általa kiötlött történet hatását szeretné tesztelni. Amikor pedig ez sikerült, rögtön közli is, hogy csak vicc volt az egész, majd az átverő és a rászedett együtt nevet az egészen.

– Hiszékenyek az emberek?

– Igen, főként, ha olyan dologról van szó, amit ők is szeretnének, vagy ellenkezőleg, amikor nagyon félnek valaminek a bekövetkeztétől. Egy példa: a barátom, aki harminc éve nem volt itthon, nagyon félt a határon való átkeléstől. Sikerült megszerveznem, hogy félreállítsák, majd közölték vele, hogy letartóztatják. Csak akkor jött rá, hogy átverés az egész, amikor a bilincset én kattintottam a csuklójára.

– Önt már verték át április elsején?

– Igen, annak ellenére, hogy nagyon óvatos vagyok. Érdekes módon ez a feleségemnek szokott sikerülni.

Szabó Tibor eszenyi népművelő:

– Az emberek általában hiszékenyek, nagyon könnyű beugratni őket. Az igazat megvallva, én is mentem már lépre, igaz, ugrattam is sokakat.

– Mi a jó átverés titka?

– Nincs általános recept, ez mindig a pillanatnyi helyzet függvénye. A humorérzék természetesen elengedhetetlen. Ha valaki meg is sértődik, a későbbiekben úgyis rájön, hogy nincs miért haragudnia. Elvégre lehet, hogy korábban ő is ezt csinálta.

V. M. – T. V.

Minden jog fenntartva © 2008 Kárpáti Igaz Szó