2008. március 1., szombat Országos közéleti lap IV. évfolyam, 35. (503.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum Főszerkesztő
Aszfaltgyár épül Beregszászban

Magyar beruházással európai uniós ISO-szabvány minősítésű laboratóriummal ellátott aszfaltgyár épül Beregszászban. A gyár létrehozásának indokai között elsőként a dédai aszfaltkeverő üzem, valamint a munkácsi aszfaltgyár tehermentesítése szerepel.

Szidor atya beperli az SZBU-t

Feljelentést készít elő a nemzetbiztonsági szolgálat (SZBU) ellen Dmitro Szidor, a Szojm elnöke. A pravoszláv papként tevékenykedő ruszin vezető azt követően emelte fel szavát, hogy Moszkvában tett kijelentései miatt szeparatizmussal vádolta meg őt az SZBU megyei főosztálya. Szidor atya szerint a nemzetbiztonsági szolgálat megsérti emberi jogait, semmibe veszi a szólásszabadságot és büntetőjogi felelősségre vonással fenyegeti. Holott a kárpátaljai ruszinok csak az önkormányzásra való jogot követelik maguknak és a vidéknek. Mindezt az ukrán állam keretén belül szeretnék elérni és visszautasítják azokat a vádakat, melyek szerint a kárpátaljai ruszinok az ország területi egységét akarják megbontani.

Hackerbetörés

Hackerek próbáltak betörni az UA-Reporter.com internetes újság honlapjára. A betörési kísérlet következtében több órán keresztül nem lehetett letölteni a honlapot. A látogatókat csak az elutasító szöveg fogadta. Ezért a szerkesztők elnézést kérnek a kellemetlenségekért mindazoktól, akik nem jutottak hozzá a szükséges információkhoz. Az idegenkezűség következtében fellépett zavart elhárították, s az oldal azóta folyamatosan üzemel. A hacker kiléte egyelőre ismeretlen.

Nőnapi pótjáratok

A személyforgalom jelentős növekedésére számítva, a március 8-i nemzetközi nőnapra tekintettel, az Ukrán Vasutak Rt. a jövő hét végén hét pótjáratot indít. Ezek közül kettő a kárpátaljai utazókat is érinti. Hetedikén, pénteken Kijevből indul az 513-as számú, Kijev–Munkács és ugyanaznap ugyanonnan a 207/208. számú Kijev–Ungvár járat, amely másnap, vagyis a nőnapon indul vissza a fővárosba.

Kétmilliós csempész tv

Két tehergépkocsit stoppoltak le a határőrök a Lemberg megyei Rava Ruszka határátkelőn. A gépjárművek csempész- rakománya kétmillió hrivnya értékű plazmatelevízió volt. A határőrség sajtószolgálatának tájékoztatója szerint Lengyelországból érkeztek a Volvo és Iveco tehergépkocsik, rakterükben a közel félmillió dollár értékű csempészett híradástechnikai eszközzel. A tájékoztató szerint a fuvarlevélben az állt, hogy a tv-készülékeket egy ungvári megrendelő címére kell leszállítani. A megrendelő vállalatról azonban kiderült, hogy soha nem is létezett. A csempészési ügyben vizsgálat indult.

Összeolvadás nyáron

A Mi Ukrajnánk–Népi Önvédelem (NU–NSZ) előreláthatólag nyáron tartja meg azt a kongresszust, melyen döntenek az egységes párttá alakulásról.

A hírt Poman Zvarics jelentette be az 5. csatorna egyik műsorában. A politikus szerint az új párt kilenc szervezetet egyesít majd. Megjegyzendő, hogy korábban Borisz Taraszjuk, a szövetség egyik meghatározó személyisége elvetette az egyesülés lehetőségét – írja a Podrobnosti.

Juscsenko ismét bírálta a Kabinetet

Az ukrán államfő szerint a Julija Timosenko vezette Miniszteri Kabinet semmilyen figyelmet nem fordít egy sor olyan fontos kérdésre, melyeket a költségvetés módosításakor rögzítettek – adta közre a Podrobnosti.

Viktor Juscsenko többek között a kedvezményes lakásépítés elodázását, bizonyos földterületek bérbeadásának megtiltását veti a kormány szemére. Az elnök kijelentette: a kabinet egyszerűen nem vesz tudomást számos, a lakosságot nyugtalanító problémáról.

Minden jog fenntartva © 2008 Kárpáti Igaz Szó