2007. november 6., kedd Országos közéleti lap III. évfolyam, 173. (438.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum Főszerkesztő
Uborkatermesztés: a fűtött fólia a siker titka?

Ifj. Pallai József tíz évvel ezelőtt szabadföldi uborkatermeléssel próbálkozott. Ám mivel ez kevés jövedelmet hozott, váltott, s a kultúra fóliás termesztésére állt át. Két éve tovább újított: azóta fűti a fóliát. A termést főként a nagyszőlősi vagy a munkácsi nagybani piacon értékesíti.

– Piacokon árul, amikor itt van Keresztúrban a Mikaland?...

– Hiába – tárja szét a kezét a gazda. – Az uborkát ugyan a vállalat is megvásárolná, de az igazság az, hogy így sokkal jobban járok. A primőr árunak igen nagy keletje van az utóbbi években. Most, októberben a munkácsi piacon már hat hrivnya a kilónkénti ára. A konzervgyárak pedig igen minimális összeget fizetnek érte, ráadásul olyan minőséget kérnek, aminek az elérése komoly befektetést igényelne. És ha ezt összehasonlítjuk azzal, amennyit az uborkáért kaphat majd a termelő, kiderül, nem érdemes belevágnia.

A fűtött fólia létrehozása – bár befektetést igényel a kialakítása – jó döntésnek bizonyult, árulta el ifj. Pallai József. Április közepén már szedi a termést, amikor a konzervgyárak még nem is vásárolják fel. (Csak júniustól kezdik.) Ezzel a technológiával a szabadföldi termesztésnél szükséges vegyszerezésnek csak a töredékére van szükség. Mint mondja, már maga a fűtés sok betegség kialakulását megakadályozza, mivel a meleg levegő szárazon tartja a növényeket. Másrészt azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a szezon áprilistól novemberig, sőt, akár november végéig tart, hiszen másodszor is vetettek. Jelenleg ugyanúgy fűtenek, mint tavasszal, mivel már az éjszakák hűvösek. S nincs megállás, a termést folyamatosan vinni kell a piacra.

– Hogyan tanulta meg a termesztés technológiáját?

– Elsősorban saját tapasztalatból jöttem rá, mit és hogyan kell csinálni. De jártak a községben a Terra Dei Alapítvány szaktanácsadói, s meg kell mondanom, hasznos információkhoz jutottam. Sokat köszönhetek nekik.

Egyébként még nem említettem, de jelenleg két 50 méter hosszú fóliasátram van, amelyből az egyik fűtött. Ám azt tervezem, hogy tavaszra már a másik is az lesz. Nagy beruházás, ám egy szezon alatt visszahozza az árát. Nagyon is. Igaz, hogy ha Keresztúrban nem is, de például Feketepatakon komoly konkurencia van. De Ukrajna igen nagy ország, és nem mindenhol tudják, hogyan kell az uborkát termeszteni.

Tóth Viktor

Minden jog fenntartva © 2007 Kárpáti Igaz Szó