2007. október 13., szombat Országos közéleti lap III. évfolyam, 160. (425.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum Főszerkesztő
Lacrosse

Észak-Amerika legrégebbi sportága. A játék leírásáról szóló írásos emlékek egészen a XIII. századig nyúlnak vissza. A bot, az ütő, a labda már az emberiség kezdetétől létezik a világ minden táján. Kanada területén élő irokéz indiánok vallásos rituálékon játszották különböző ceremóniákon.

Az indiánok törzsjátékában mindkét oldalon akár ezer ember is részt vehetett. A kapuk a sziklák vagy fák voltak, amelyek nagy távolságra is lehettek egymástól. A játékok napkeltétől napnyugtáig, de két-három napon át is tarthattak.

Erről az európai szemnek különös játékról először egy francia misszionárius, Jean de Brebeuf tudósított, 1636-ban. A görbe ütő miatt, ami nagyon hasonlított a püspöki bothoz, lacrosse-nak nevezte el, ami franciául keresztet jelent.

A francia telepesek 1800 körül kezdték el rendszeresen játszani. Rögzítették a pálya nagyságát, a szabályokat és csapatonként a játékosok számát. A kanadaiak a lacrosse-t 1859-ben nemzeti játékká nyilvánították. A XX. század elejére egész Amerikában elterjedt.

A nyári olimpián 1904-ben mutatkozott be és az első olimpiai bajnok Kanada csapata lett. Viszont 1908-ban már száműzték a világjátékokról.

Európában előbb Angliában, majd Skóciában terjedt el. 1928-ban, 1932-ben és még 1948-ban is szerepelt bemutató jelleggel az olimpián.

Napjainkban szerte a világon több százezren űzik, férfi és női ága is van.

A pálya mérete 100x55 méter. A kapu 100x180 cm. A labda tömör gumi, átmérője 6,3 cm, súlya 185 gramm. Az ütő nyele fém, többnyire alumínium, hossza 100–182 centiméter. Az ütő végén "kosárka" van, ami zsinórból font hálóból áll, s akár 25 centiméter nagyságú is lehet.

A pályán 9+1 fő tartózkodhat. A csapat 20–23 játékosból áll. Az ütközés, mint a jégkorongban, megengedett. A játékidő 4x15 vagy 3x20 perc.

A kapus teljes védőfelszerelésben véd. Az ütője jóval nagyobb társaiénál. A játékosok derékig szintén védőfelszerelésben játszanak, természetesen sisak is van a fejükön. A férfi lacrosse játékban felfedezhetőek az amerikaifutball, a kosárlabda, a gyeplabda, a jéghoki és az európai futball elemei is.

A női szakág annyiban különbözik, hogy a pályán 11+1 fő tartózkodhat, s ami a legfontosabb, tilos az ütközés.

1982-ben egy, a lacrosse-ra épülő új sportág jött létre, amelyet az inter-crosse-nak neveztek el. Az új sportágból 1987-ben nemzetközi játékokat, 1999-ben pedig már világbajnokságot rendeztek. Ezt a játékot ma világszerte két és fél millióan játsszák.

N. Sz.

Minden jog fenntartva © 2007 Kárpáti Igaz Szó