2007. október 13., szombat Országos közéleti lap III. évfolyam, 160. (425.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum Főszerkesztő
Török világ Irakban?

Török harckocsik haladnak keletre, az iraki határ felé – adta hírül a Népszabadság.

Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök a CNN Türk hírcsatornának adott nyilatkozatában bejelentette, szabad kezet ad a hadseregnek, hogy az ország határain túl is katonai műveleteket hajtson végre.

A török parlament egyéves időtartamra megengedné a hadseregnek, hogy az ország biztonsága érdekében a nemzeti határokon kívül is katonai csapatösszevonásokat hajthasson végre. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kurd szeparatista PKK fegyvereseit a török hadsereg immár az észak-iraki területeken is támadhatja.

A miniszterelnök szerint a török kormány gyors döntését az elmúlt napok véres eseményei indokolják. A PKK fegyveresei Törökország délkeleti területein több támadást intéztek a török hadsereg elit alakulatai ellen, amelyek során 15 török katona meghalt.

A török hadsereg iraki jelenléte nem új keletű jelenség. Ankara az elmúlt évtizedek során az észak-iraki területeken gyakorlatilag egy biztonsági zónát hozott létre, amelynek a célja az iraki kurd területeken lévő PKK-táborokban kiképzett fegyveresek átszivárgásának megakadályozása volt. Ez az iraki török katonai biztonsági zóna a Szaddám-rezsim bukása után megszűnt. Washington, az iraki kormány és az észak-iraki kurdok nyomására élesen ellenzi a török hadsereg iraki akcióit, és Ankarától a nemzetközi határok tiszteletben tartását követeli.

Ankara azt állítja, hogy Észak-Irakban számos PKK kiképzőtábor létezik. A török kormány eddig is többször követelte Washingtontól, hogy iraki hatóságok hatásosabb intézkedéseket foganatosítsanak az Egyesült Államok és az Európai Unió által is terroristának minősített PKK ellen. Washington és Ankara között vegyes bizottságot hoztak létre, amelynek a munkája kevés sikerrel járt. Washington máris aggályait fejezte ki az ankarai tervek kapcsán.

Minden jog fenntartva © 2007 Kárpáti Igaz Szó