2007. október 13., szombat Országos közéleti lap III. évfolyam, 160. (425.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum Főszerkesztő
Kulcslyuk
"Egy férfi álljon két lábon a földön"

A rovat mai vendége Bilakovics Sándor nagygejőci polgármester.

– Már gyermekkorában is hangadó volt, vagy szerényen, csendesen alkalmazkodott a többiekhez?

– Szerénynek szerény voltam, ezenkívül a szüleim nyíltságra, becsületességre neveltek és arra, hogy ne tegyek rosszat másoknak. Héttől tizenegy éves koromig volt egy "galerink", a fekete kéz bandája, aminek én voltam a vezére. De mi nem verekedtünk, nem csentünk. Egy földbe ásott bunkerben íjakat készítettünk, térképet terveztünk, nyáron pecázni jártunk, egyszóval nem betyárkodtunk, olyan szelíd galeri volt a miénk.

– Időnként nagyot vált. Volt először a zene, aztán a vámszolgálat, most a polgármesteri teendők. Mennyire tudatosak ezek a fordulatok?

– Az Ungvári Zalka Máté Középiskolát végeztem egy nagyon összetartó, erős osztályban, jövőre esedékes a 25 éves találkozónk. Vidéki gyerekként megtanultam alkalmazkodni a városiak mentalitásához. Valahányszor új szakasz következett az életemben, könnyen vettem az akadályt. Így történt ez az egyetemmel és a katonai szolgálattal is. A zenével egyébként ekkor kerültem kapcsolatba: rendfenntartás céljából többször kivezényeltek bennünket a különféle koncertekre, így tetszett meg a lemezlovasok munkája. Miután leszereltem, klubvezető édesapám és Dj sógorom biztatására a hétvégeken elkezdtem diszkózni. Ez az időszak 1988-tól 1998-ig tartott. Mivel akkor már megszületett a lányom, tehát családos ember lévén 1990-ben szabad, azaz nem célvezényléses diplomát kaptam, így magam dönthettem, hol helyezkedem el. Éppen két frissdiplomást kerestek a csapi vámra és én éltem a lehetőséggel. Tizenegy évet és tíz hónapot dolgoztam ott. Saját kérésemre jöttem el. Következett másfél év a munkaközvetítőben, néhány hónap a külkereskedelemben... Aztán 2005-ben községünkben soron kívüli polgármester-választást írtak ki. A hat induló közül rám szavazott a lakosság többsége, ami 2006-ban a helyhatósági választásokon megismétlődött.

– A munkáján kívül mi az, ami igazán le tudja kötni?

– A természetjárás a tizennyolc éves Ágnes lányom, a tizennégy éves Gergő fiam és feleségem, Ilona társaságában. De vadászni és barkácsolni is szeretek.

– Két férfi és két nő van a családban. Ki viszi a prímet?

– Azt szokták mondani, a ház négy sarkából hármat a feleség tart. Nálam hat sarka van a háznak, úgyhogy igazságosan osztozunk rajta.

– Hobbi?

– Fiatalkoromban az olvasás. Volt, hogy addig nem álltam fel, míg a négyszáz oldalas könyv végére nem értem. És mivel olvasás közben többnyire almát ettem, megtörtént, hogy reggel édesanyám hetvenkét almacsutkát számolt össze. Óriási tudásvágy volt bennem, rendkívül érdekelt a csillagászat, a történelem, a biológia, gyakorlatilag mindenevő voltam. Egyszer nekikezdtem a lexikonnak is, de a k betűnél feladtam. Talán ebből fakad, hogy bármilyen témához hozzá tudok szólni, bár elismerem, ennek az a hátránya, hogy kissé bőbeszédű vagyok. Máig szeretek bűvészkedni. Nagyobb családi összejöveteleken mindig előadom a trükkjeimet.

– Van valamilyen rigolyája, amit a felesége a szemére vet?

– A nejem azt szokta kifogásolni, hogy kevés időt töltök otthon és hogy túl megfontolt, nyugodt vagyok. Ő ügyes, serény, én viszont, mielőtt belekezdek valamibe, szeretem átgondolni, precízen megtervezni.

– Féltékenység?

– Eleinte, még diszkós koromban volt rá példa. De miután a feleségem rájött, hogy megbízhat bennem, ezek a jelenetek elmaradtak.

– Gyűjt valamit?

– Pénzérméket. Egész szép kollekcióm van már.

– Mi nélkül nem tudná elképzelni az életét?

– A családom nélkül biztosan nem. Mára az autóm is nagyon hozzám nőtt.

– A konyhában elboldogul?

– Legfeljebb egy rántotta erejéig, viszont bográcsban, halászlében és saslikban verhetetlen vagyok.

– Mi a véleménye a pletykáról?

– Amikor a pletyka szintjére süllyed egy információ, annak általában már a fele sem igaz. Azonkívül belegázolhat valakinek a magán- vagy családi ügyeibe, ezért nagyon csúnya dolognak tartom.

– Sokáig mulattatott másokat, de jómaga mennyire szeret szórakozni?

– Azt szoktam mondani, hogy én már kitáncoltam magam egy életre. De ha a kedvenc slágeremet játsszák, szertefoszlik az ellenállásom.

– Került valaha életveszélybe?

– Egyszer a katonaságban elszabadult egy lánctalpas terepjáró és csak a csodával határos módon menekültem meg előle. De az is forró helyzet volt, amikor erdőtüzet kellett oltanunk katonatársaimmal.

– Melyik tulajdonság gyengeség egy férfi részéről?

– A butaság. Egy férfi álljon két lábon a földön, legyen céltudatos, megbízható és minden helyzetben találja fel magát.

Magyar Tímea

Kedvencek:

Étel: rántott csirke

Ital: vörösbor

Zöldség: paradicsom

Gyümölcs: sárgabarack

Növény: vörös rózsa

Állat: kutya

Zene: pop-rock

Szín: zöld

Napszak: délután

Erényének tartott tulajdonsága: becsületes

Negatív vonás: elfojtja az indulatait

Minden jog fenntartva © 2007 Kárpáti Igaz Szó