2007. október 13., szombat Országos közéleti lap III. évfolyam, 160. (425.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum Főszerkesztő
Semmi nem az, aminek látszik
A koalíció létrejött, kormányfő-önjelölt is van

"A választás győztesei a narancsos erők. Ezért minden alapjuk megvan arra, hogy megalakítsák a parlamenti többséget és javaslatot tegyenek az új miniszterelnök személyére." Ezt Viktor Juscsenko jelentette ki, majd hozzátette, hogy a koalíció létrehozásáról szóló egyezményt már alá is írták.

A fentebbi hírt kommentálva a Podrobnosti nyomatékosítja: a koalíció jogilag csak az előrehozott parlamenti választás végeredményének hivatalos kihirdetése után alakulhat meg. Ezt a bejelentést a Központi Választási Bizottság előreláthatóan 16-án, vagy 17-én teszi meg.

Tehát, van is koalíció és nincs is – jegyzi meg a hírügynökség szemleírója. – Hiába, az ukrajnai politikában néha semmi nem az, aminek látszik... Ennek ellenére az talán már biztosra vehető, hogy a Julija Timosenko Blokk (BJUT) és a Mi Ukrajnánk–Népi Önvédelem (NU–NSZ) alkotja majd a többséget a törvényhozásban. Nem tisztázott viszont, hogy ott lesz-e a Litvin Blokk. A Podrobnosti tudósítójának azon kérdésére, hogy csatlakozik-e a legkisebb parlamenti erő a narancsos szövetséghez, Oleg Zarubinszkij nem adott konkrét választ. A politikus kijelentette: ezzel kapcsolatban még nem született döntés.

A Litvin-párti képviselőjelölt figyelmeztetett: a két politikai erőt egyesítő tömörülés számára az alárendelt szerep elfogadhatatlan. Szerinte hibás a csatlakozás kifejezés is, mivel csatlakozni csak olyasvalamihez lehet, ami létezik. Zarubinszkij a helyzetet elemezve azt is elmondta, hogy pártja nem vesz részt a posztok, tárcák körüli szócsatában, tülekedésben. Üzenetként is értelmezhető azon megjegyzése, hogy a BJUT és a NU–NSZ elméletileg ugyan megalakíthatja a koalíciót, ám e formáció hatékonysága ugyancsak alacsony lesz.

Erejük tudatában egészen más húrokat pengetnek a BJUT vezetői. A blokk legalább tizenhat megyei állami közigazgatás elnöki posztját kéri – jelentette be sajtótájékoztatóján Mikola Tomenko. A politikus véleménye szerint a közigazgatási vezetőket az új parlament felállásával egyidejűleg kell kinevezni.

Mint ismeretes, a hatályos törvények szerint a megyei állami közigazgatások elnökeit az államfő nevezi ki.

Tomenko azt is bejelentette, hogy a BJUT akkor sem hajlandó elfogadni Volodimir Litvin házelnökké választását, ha annak blokkja támogatja Julija Timosenko jelölését a miniszterelnöki posztra. Magyarázatként a politikus elmondta, hogy nem állhatnak olyan személy mellé, aki nem tagja a koalíciónak. Márpedig, legalábbis Tomenko szerint, sem a BJUT, sem pedig a NU–NSZ nem folytat ilyen tartalmú tárgyalásokat a Litvin Blokkal. A politikus a legkisebb parlamenti erő taktikázását elhibázottnak tartja. A se nem ellenzéki, se nem kormánypárti magatartás akár a felmorzsolódáshoz is vezethet – vélekedett a politikus.

Nyilatkozott a tárcák és pozíciók elosztásával kapcsolatban Olekszandr Turcsinov is. A BJUT-os vezető kijelentette: pártjának minden olyan posztra van jelöltje, melyre igényt tart.

A legnagyobb harc a miniszterelnök személye körül várható, mivel Julija Timosenkótól nemcsak ellenfelei tartanak – idézi a politikust a Korrespondent.

KISZó-összeállítás

Minden jog fenntartva © 2007 Kárpáti Igaz Szó