2007. október 13., szombat Országos közéleti lap III. évfolyam, 160. (425.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum Főszerkesztő
Hídként az állam és a kisebbségek között

Hídként feszül az államvezetés és a kisebbségek érdekvédelmi szervezetei között a megyei nemzetiségi osztály, mondotta újságírók előtt Jevcsák Judit.

Az osztályvezető elmondása szerint vidékünkön jelenleg 60 kisebbségi érdekvédelmi szövetség létezik. Közülük öt az idén alakult. A kisebbségi mozgalom terén vidékünk az ország legaktívabb régiója. Sehol másutt nincs annyi nemzetiségi fesztivál, kulturális rendezvény, mint Kárpátalján. A megyei osztály kisebbségi érdekképviselete szerteágazó. Elvégre az itt élő száznál több etnikumot kell szolgálniuk.

A feladatok sorában lényeges a nemzetiségi fiatalok ukrán nyelvoktatása. Ez a probléma érzékenyen érinti a magyarságot, melynek iskolarendszerét fenyegeti az, hogy megszűnik-e vagy engedélyezik az anyanyelven való érettségizést.

Az igazi azon felvetésére, hogy lesz-e magyar vizsgaközpont, s felvételizhetnek-e anyanyelvükön a magyar iskolák végzősei, Jevcsák Judit elmondta: a probléma valóban súlyos. A megoldásról szó volt egyebek között az ukrán–magyar kormányközi vegyes bizottság legutóbbi tanácskozásán, valamint a két ország kormány- és államfőinek találkozóján. A jelek szerint van megállapodási készség és a kérdés hamarosan lekerülhet a napirendről.

Az osztályvezető szólt a határon túli ukránok helyzetéről is. A magyarországi ukránoknak például a magyar állam nyújt segítséget identitásuk megőrzéséhez, kultúrájuk ápolásához. Magyar állami támogatásból létesül az ottani ukránok nemzetiségi művelődési központja. Hasonló létrehozásáról született megegyezés az ukrán–szlovák kormányközi vegyes bizottság legutóbbi fórumán is. Az Eperjesre tervezett ukrán művelődési központ azonban a szlovák fél szerint mindaddig nem nyitja meg kapuit, míg nem jön létre Ungváron a kárpátaljai szlovákok kulturális centruma.

Az etnikai problémák sorában továbbra is égetően fontos a romakérdés. A kárpátaljai romák kulturális rendezvényeire, szociális felzárkóztatásukra az idén kétszázezer hrivnyát költöttek, de sem ez a pénz, sem a romák helyzetének javítását célzó hosszú távú program nem hozta meg a kívánt eredményt.

B. Cs.

Minden jog fenntartva © 2007 Kárpáti Igaz Szó