2007. október 13., szombat Országos közéleti lap III. évfolyam, 160. (425.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum Főszerkesztő
Fázunk-e majd a "farkasordítótól"?

Napjainkra már csak emlékképként él a köztudatban, hogy október 15 a fűtési idény kezdete. Ma már a fűtőházak beindítását nem a naptár egy bizonyos napja, hanem az időjárás határozza meg. Mégpedig oly módon, hogy amennyiben három egymást követő napon a középhőmérséklet nem haladja meg a 8 Celsius-fokot, megkezdik a távfűtést.

Kevés az esélye, hogy Kárpátalján ez az említett dátumig, azaz hétfőig "összejön", még talán akkor sem, ha a jövő hétre mintegy ötfokos hőmérsékletesést jövendölnek az időjósok. Viszont az idő, a hideg idő sürget alapon, feltérképeztük a megyét, hogyan is állnak ma fűtésügyben a dolgok.

A terv szerint Beregszászban október 15-én elindul a fűtési szezon. Sajnos problémák merültek fel a Muzsalyi úti lakónegyedben. Ugyanis ott vannak a legöregebb házak. A lakótömbökben évtizedek óta nem javították a távfűtő hálózatot. A vezetékek számos szakaszon tönkrementek. Ezért sok lakó autonóm fűtési rendszerre állt át. Saját kazánt, illetve konvektort szereltetett be.

Gondot jelent a meglévő hálózat feltérképezése, állagának pontosítása, mert számos lakás hónapok óta üresen áll. Az ott lakók ugyanis külföldön dolgoznak. Az illetékesek természetesen kézbe vették az ügyet és lakásról lakásra járva próbálják megoldani a problémát.

Viszont a város más negyedeiben, így a Lónyai, a Munkácsi és a Korjatovics utcai lakónegyedekben fennakadás nélkül beindulhat a fűtés.

Ha az időjárás szükségessé teszi, Csapon is elkezdik a távhőszolgáltatást, tájékoztatta lapunkat Burkus Árpád alpolgármester. A megyei jogú városban mindenekelőtt a közintézmények, ezen belül is az óvodák, a kórházak és az iskolák fűtését kezdik el.

Biztosan nem lesz fennakadás a távhőszolgáltatásban Munkácson, mondta el az igazinak Vaszil Zejkan, a városi gazdálkodási osztály főmérnöke. A Latorca-parti városban nem fordulhat elő olyasmi, mint például a Luhanszk megyei Alcsivszkben, szögezte le. A három házkezelőség már megkötötte a szerződést a távfűtő vállalattal. A vezetékhálózat felülvizsgálata, a hibák kijavítása is megtörtént. A Latorca-parti városban már a hét elején hozzáláttak a rendszer feltöltéséhez. Október 15-re minden készen áll majd a kazánok beindítására. Amint a hőmérséklet indokolttá teszi, elkezdődik a fűtés.

A főmérnök elmondása szerint néhány napja még erősen kérdéses volt, hogy beindulhat-e idejében a hőszolgáltatás. A rendszer vízzel való feltöltése ugyanis a helyi vízmű akadékoskodása miatt némi késedelmet szenvedett a helyi kommunális vállalatok körbetartozása miatt. A polgármester azonban közbelépett és elsimította a vállalatok között támadt vitát. Ennek köszönhetően nem fognak fázni a munkácsiak, állítja Vaszil Zejkan.

Tiszaújlakon is felkészülten várják a fűtési idényt, tájékoztatta lapunkat Kilb József polgármester:

– Elvégeztük a szükséges javításokat mind a kazánházak, mind a csővezetékek tekintetében. A mögöttünk hagyott hét folyamán próbafűtést tartottunk, amely alapján kijelenthetem, kedden, 16-án az oktatási és az egészségügyi intézményekben megkezdjük a fűtést.

Hasonlókról számolt be tudósítónknak Krasznai Gyula, a Nagyszőlősi Járási Állami Közigazgatás elnökhelyettese is:

– A télre történő felkészülés az idén zökkenőmentes volt a járásban. Az anyagi háttérrel sem voltak gondok, így minden szükséges munkát időben elvégeztünk. Felkészülten várjuk a fűtési idényt.

Információink szerint pillanatnyilag talán a megyeszékhelyen a legátláthatatlanabb a helyzet. Mint Lilija Mazutyina, az Uzs-Teplo főmérnöke munkatársunknak elmondta, Ungvár 35 kazánházából 32 beindításra kész állapotban van. A tartozások miatt azonban problémát okoz a gázszolgáltatás biztosítása, illetve az, hogy a tömbházak lakóinak többsége lekapcsolódott a központi fűtési rendszerről. Viszont akik maradtak, azoknak sem kell aggódniuk, mindenképpen eljut hozzájuk a hő, mivel egyetlen tömbházban sem mondták fel a hőszolgáltatást annyian, hogy a teljes háztömböt kiiktassák a rendszerből.

Hogy mi a helyzet a megyében, arról a megyei közigazgatás csütörtöki szakkollégiumán számoltak be az egyes járások vezetői. Mihajlo Zozulinec, a megyei lakás- gazdálkodási főosztály vezetője kifejtette, hogy befejezéséhez érkezett a fűtési idényre való felkészülés. A hátráltató tényezők sorában első helyen említette, hogy a távfűtésért felelős kommunális vállalatok nem kötötték meg a szállítási szerződést a gázszolgáltatóval. A meglévő tartozásaikat sem rendezték, holott az a Naftogaz–Ukraina Rt. kikötött feltétele. A megyeszékhely 6,9 millió hrivnyával, Munkács pedig 2,7 millió hrivnyával tartozik.

Ivan Baloga, a megyei közigazgatás megbízott elnöke szigorú kritikával illette az egyes járások vezetőit a téli idényre való előkészületek hiányosságai miatt. Mint mondta, nincs megelégedve a munkák menetével a Técsői és a Rahói járásban, valamint az Ungváron és Huszton kialakult helyzettel sem.

KISZó-összeállítás

Minden jog fenntartva © 2007 Kárpáti Igaz Szó