2007. október 13., szombat Országos közéleti lap III. évfolyam, 160. (425.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum Főszerkesztő
Napelemgyár vidékünkön

Jövőnk egyik legnagyobb kihívása az alternatív energiaforrások alkalmazása. Sokatígérő lehetőség lehet a napenergia hasznosítása, legnagyobb kelet-európai napelem gyártójaként jegyzett, svájci bejegyzésű EnergoSolar társaság tizenkétmillió eurós beruházással napkollektor-gyárat épít megyénkben, amely két-három év alatt készülhet el.

Százegy év

Az ungvári járási Korláthelmec legidősebb lakosa, Szember Barbara a napokban ünnepelte 101. születésnapját. Az ágyban fekvő ünnepeltnek Ivan Baloga, a megyei állami közigazgatás megbízott elnöke személyesen hozta el Viktor Juscsenko elnök jókívánságait és az értékes ajándékokat. Barbara néninek könnyűnek igazán nem mondható élete volt. Még csecsemőként elvesztette édesanyját, átélt két világháborút, eltemette férjét, öt gyermeke közül csak kettő maradt életben. A megpróbáltatások ellenére mind a mai napig optimista. Idős kora ellenére érdekli a politika és figyelemmel kíséri a dollár árfolyamát is. A ház körüli teendők irányítását sem bízza másra.

Aknára lépett

Tragikus balesetet szenvedett egy teheneit legeltető fiatalember a Rakonca (Orehovci) közelében lévő katonai lőtéren. A katasztrófa-elhárítási főosztály sajtószolgálata úgy tájékoztatta az igazit, hogy a 33 éves férfi egy NURS típusú tüzérségi lövedékbe botlott. A felrobbant szerkezet a szerencsétlen azonnali halálát okozta.

Harminc menekült

24 óra alatt 18 tiltott határátlépési kísérletet hiúsítottak meg az ukrán határőrök. A lefüleltek legjelentősebb csoportja az államhatár egyik kárpátaljai szakaszán próbálkozott. Az őrizetbe vett harminc migráns közül 4 indiait és 8 moldovait az ukrán–szlovák határsávtól néhány száz méternyire a Csapi Határőrosztag katonái fogtak el.

Moroz maradhat

Az Ukrán Szocialista Párt Politikai Tanácsának tagjai szerint a párt vezérkarának leváltása nem célszerű.

Az Ukrajinszka Pravda értesülése szerint a tanács ülésén Olekszandr Moroz bejelentette: amennyiben a testület olyan álláspontra helyezkedik, hogy az előrehozott választáson elszenvedett vereség az ő hibájából történt, úgy kész lemondani. A szocialisták vezetői elálltak az elnök felelősségre vonásától. Az a közös vélemény alakult ki, hogy a kudarcért nem egy személy okolható, hanem a párt alapszervezeteinek tehetetlensége.

Politikai manőver volt

Az elnöki titkárság politikai manővernek minősítette azt, hogy a Gazprom az ukrán adósság nyilvánosságra hozását összekapcsolta az előrehozott parlamenti választással.

A Korrespondenten megjelent cikk szerint Olekszandr Slapak egyenesen politikai zsarolással vádolta meg az orosz gázóriást. Az elnöki titkárság vezetőjének első helyettese sajtótájékoztatóján azt is elmondta, hogy a földgáz értékesítése terén az országon belül is rengeteg anomália tapasztalható. A politikus kijelentette: az államnak nincs adóssága, így ezt a kérdést kizárólag gazdasági problémaként lehet kezelni.

Minden jog fenntartva © 2007 Kárpáti Igaz Szó