2007. október 13., szombat Országos közéleti lap III. évfolyam, 160. (425.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum Főszerkesztő
Szövetség a múltért és jövőért

A budapesti székhelyű Rákóczi Szövetség 1989-ben azért jött létre, hogy a határon túl, elsősorban a Felvidéken és Kárpátalján élő magyar kisebbségek nemzeti, kulturális, szellemi, közművelődési és érdekképviseleti tevékenységét segítse, hatékonyan részt vállaljon identitástudatuk megőrzésében. Mára közel tízezer tagot tömörít, helyi szervezeteik száma pedig közel kétszáz. Ez utóbbiak egyike a beregszászi szervezet, melynek megalakulása óta Valla György az elnöke.

– 1995-ben alakultunk – mondja az elnök – és jelenleg 151 tagunk van. Bár valamennyi, a magyarság történelméhez kapcsolódó esemény megrendezésében részt veszünk, van két nagy kiemelt rendezvény, melyet szövetségünk szervez és bonyolít le. Az egyik Rákóczi Ferenc születésnapjához kapcsolódik. Erre mindig március 27-én Beregszászban a Nagyságos Fejedelem emléktáblájánál kerül sor. A másik nagy jelentőségű esemény a dolhai csata évfordulója. Általában díszvendéget is meghívunk. Az idén Pomogáts Béla irodalomtörténész tisztelte meg a rendezvényt.

Nagy öröm számukra, hogy több százan jönnek el a koszorúzási ünnepségekre és a megemlékezésekre. Mint elmondta, az alapító tagságot az idősebb nemzedék, a nyugdíjasok alkották. Most azonban már a középkorúak vannak többségben, s egyre több fiatal csatlakozik hozzájuk. Hogy ki és hogyan lehet a szövetség tagja?

– Ez nagyon egyszerű – válaszolja az elnök. – Tag bárki lehet, aki kérvényezi a felvételét, elismeri és betartja az alapszabályunkat, rendszeresen fizeti a tagsági díjat. A belépési kérelmet Budapesten hagyják jóvá, és ott adják ki a tagsági igazolványt is.

A beregszászi városi szövetség az anyaországi szervezeten keresztül pályázik támogatásért, melyet a rendezvények lebonyolítására fordít. Most az elhurcoltak emléknapjára készülnek, mely novemberben lesz.

A távolabbi tervekkel kapcsolatban Valla György elmondta, hogy már évek óta szeretnék II. Rákóczi Ferenc lovas szobrát elkészíttetni és a róla elnevezett téren felállítani. Mind ez ideig nem tudták előteremteni az ehhez szükséges pénzt, így most úgy döntöttek, hogy egy mellszobor kerül majd a térre. Erről Beregszász polgármesterével, Gajdos Istvánnal is egyeztettek.

– Nagyon remélem, hogy hamarosan megvalósul ez a nagy álmom is – mondja búcsúzóul Gyuri bácsi.

Varga Márta

Minden jog fenntartva © 2007 Kárpáti Igaz Szó