2007. szeptember 18., kedd Országos közéleti lap III. évfolyam, 145. (410.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum Főszerkesztő
Aszalás: mit és hogyan?

A legősibb élelmiszertartósítási módszer az aszalás. Nem kell hozzá tartósítószer, csupán meleg, amelyet évezredeken át a napfény szolgáltatott.

Szinte valamennyi gyümölcsöt, almát, körtét, szilvát, kajszibarackot, bodzabogyót lehet aszalni. Jó és szép aszalvány készülhet sárgarépából, petrezselyem- és paszternákgyökérből, vörös- és póréhagymából, zellergumóból, sóskából és spenótból. Ha most vágják le a fűszernövényeket (petrezselyem, kapor, lestyán, majoranna, citromfű stb.), azok a szabadban már nem száradnak meg, ezért aszalni kell. Nagyon finom aszalvány készül a gombákból is.

Az aszalásra szánt termény legyen érett, ép, egészséges. A gyümölcsöt meg kell tisztítani és meg kell mosni, le kell csöpögtetni. Egyes alapanyagokat (alma, körte, gyökérzöldségek) fel kell aprítani, karikára vágni, kockázni, ki hogy szereti. Az almát, a körtét ajánlatos meghámozni, kimagozni.

A kilyuggatott tálcákra egy rétegben rakjuk a gyümölcsöt és fokozatosan melegítsük. A tálcák helyét folyamatosan cserélgessük, a felső tálcát egy idő után tegyük alulra. Az aszalást addig kell folytatni, amíg a gyümölcsök víztartalma 20–22, a zöldségeké 7–8 százalékra csökken. Ez két-három nap alatt következik be, de a fűszernövények levelei akár néhány óra alatt megszáradnak. Az aszalványokat hűvös, szellős, száraz helyen tárolhatjuk tüll, vászon vagy papírzacskóban akár tavaszig.

Minden jog fenntartva © 2007 Kárpáti Igaz Szó