2007. május 10., csütörtök Országos közéleti lap III. évfolyam, 70-71. (335-336.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum Főszerkesztő
Húgycső-gyulladás szextől?

"Igaz, hogy a húgycső-gyulladás nemi úton is átadódik?" – kérdezi L. Katalin.

– Mindkét nemnél egyaránt előfordulnak a húgycső gyulladásai, de a nők anatómiai sajátosságai miatt (a hüvelybemenetbe nyíló, rövid húgycső következtében) náluk ez az elváltozás gyakoribb.

A vesében, húgyvezetékben, -hólyagban, vagyis a felső húgyutakban lévő elváltozások, amelyek ott gyulladást okoznak, a vizeléskor égető, csípő érzést váltanak ki, de utána általában nincs panasza a betegnek. Azok a gyulladásos folyamatok viszont, amelyek kórokozó révén jönnek létre a húgycsőben, az állandó égető, viszkető érzés mellett vizeléskor kifejezett, éles fájdalmat okoznak, és nem ritka, hogy a húgycsőből váladék ürül. Emellett a gyakori vizelés, a nem szűnő ingerek azok a tünetek, amelyek hólyaghurut esetén is jelentkeznek.

Vannak azonban olyan esetek, amikor a gyakran ismétlődő panaszok (gyakori, fájdalmas vizelési inger) mellett főleg nőknél a középsugarú vizeletből nem vagy csak kevés baktérium tenyészthető ki, és ez akkor is előfordul, ha a megszokott szexuális partneren kívül nincs kapcsolat. Ennek oka lehet a hüvely korábbi gyulladásaiból ott maradt kórokozó, amely közösüléskor bejut a húgycsőbe, de nem okoz tüneteket, és a betegek nagy része nem is észleli. Az ismétlődés azonban erre szintén felhívhatja a figyelmet, s ezért nőgyógyászati vizsgálat is ajánlatos.

Továbbra is várjuk kérdéseiteket. Az fiúk intim panaszaira, kérdéseire is számítunk, melyekre Szerhij Popovics, a megyei klinikai kórház urológiai osztályának vezetője válaszol. A borítékra ne felejtsétek el ráírni: Intim.

Minden jog fenntartva © 2007 Kárpáti Igaz Szó