2007. február 3., szombat Országos közéleti lap III. évfolyam, 18. (283.) szám
Hirdessen Ukrajna egyetlen országos magyar lapjában
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum Főszerkesztő
A baseball eredete és elterjedése

Az amerikai emberek tudatában az él, hogy a baseballt 1839-ben a New York állambeli Cooperstownban egy bizonyos Abner Doubleday nevű tábornok ötlötte ki. A játék születésének időpontjáról a Spalding sportszergyártó cég elnöke által kinevezett bizottság döntött – úgy tűnik – önkényesen, s arra az álláspontra helyezkedett, hogy a baseball eredeti amerikai játék, semmiféle idegen gyökere nincs.

A sportág rokonságban áll az angol krikettel. Hasonló ütős játékokat már az 1300-as években lejegyeztek és játszottak Európában és az öreg kontinensen kívül is. A magyar kapósméta vagy várméta kísértetiesen hasonlít a baseballra. Ez a népi ütős játék sajnos a II. világháború után kihalt, de például Finnországban a mai napig nagystadionokban rendezik a peszepallo (finn baseball) nemzeti bajnokságot.

Az elsők között tesz említést a baseballról Jane Austen angol írónő egy 1798-ban megjelent munkájában. Mások is megemlítették a baseballt, de nem tudni, hogy ezek a játékok mennyiben hasonlítottak a mostanihoz. A szabályok időről időre különféle könyvekben is feltűntek, de többnyire a helyi szokások határozták meg.

Az amerikaiak a rounderst fokozatosan alakították át. A mai értelemben vett baseball szabályainak leírása Alexander Cartwrigth-nak köszönhető, aki összegyűjtötte a játék leginkább elterjedt formáit, és először nyomtatta ki e sport szabálykönyvét. Az 1840-es évek környékén megalapította csapatát, a New York Knickerbockers-t. Az első hivatalosan feljegyzett mérkőzésen – 1846. június 19-én – a New York Nine csapata a New Jersey-béli Hobokenben 23-1 arányban verte a Knickerbockers-t. A legelső játékosok természetesen amatőrök voltak, de nem telt el sok idő és a csapatok pénzt vagy állást ajánlva próbálták magukhoz édesgetni a jobbakat. Megalakult a két amerikai profi liga: A Nemzeti Liga 1876-ban, míg az Amerikai Liga 1901-ben. A két liga 1903-ban "egyesült", a Major League Baseball első World Series-ét (az észak-amerikai profiliga döntője) is ebben az évben játszották.

A baseball hihetetlen népszerűségre tett szert az USA-ban a látványosság, a küzdelem, a kockázatvállalás, a pályán zajló események gyors, drámai változása és a játék egyszerre csapat- és egyéni sportágjellege miatt. Napjainkban a baseball már korántsem csak amerikai sportág. A világháború után alakult meg a japán profiliga, a szigetországban a sportág népszerűsége a sumóéval vetekszik. De az egész Távol-Keleten nemzeti sportként tartják számon a baseballt. Rendkívül magas színvonalon művelik Tajvanon, Koreában, de még Kínában is. A sportág legjobbjainak másik nagy gyűjtőhelye a Karibi térség.

Az öreg kontinensre az 1900-as évek elején került át a sportág. Az első Európa-bajnokságra 1954-ben került sor. Jelenleg a Nemzetközi Baseball Szövetség (IBA) 108 tagországgal rendelkezik. Az olimpia hivatalos műsorának megbecsült tagja a sportág, a 2000. évi olimpián a kosárlabdához hasonlóan már a profi játékosok is szerepelhetnek.

T. V.

Minden jog fenntartva © 2007 Kárpáti Igaz Szó