2006. október 24., kedd Országos közéleti lap II. évfolyam, 164. (226.) szám
Hirdessen Ukrajna egyetlen országos magyar lapjában
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum Főszerkesztő
A birs permetezés nélkül nem termeszthető

Mostanában érik a mára szinte különlegességnek számító gyümölcs, a birs. A növénynek elsősorban a tűzelhalással kell megküzdenie.

A birs a legérzékenyebb növények közé tartozik, többek között a monília is súlyosan károsíthatja. A monília három stádiumban szokott támadni. Az elsőben a hatcentiméteres hajtások pusztulnak el, és ugyanerre a sorsra jutnak a bimbók is. A második stádiumban a fertőzés a virágzáskor a bibén keresztül hatol a növénybe, és az elszáradt, monília által elpusztított kis gyümölcskezdemény ott marad a fán. Jellegzetessége, hogy alatta egy elszáradt levél van, ez alapján meg lehet különböztetni más betegségektől. A harmadik pedig az érett gyümölcsöt károsítja. Ez utóbbira különösen érzékeny a birs. Itt arra kell figyelni, hogy sérülések, sebek ne legyenek a gyümölcsön, mert ez a kórokozó a sebparaziták közé tartozik.

A moly rendkívüli módon szereti a birset. Mindenképpen csapdával kell védekezni ellene, mert nagyon nagy meglepetést tud okozni. Olyan szereket kell használni, amelyek hosszabb ideig hatásosak. Korábban permetezés nélkül is termeszthető volt a birs, de ez már a múlté.

Évi három-négy permetezéssel meg lehet oldani védelmét, de minden évben megjelenik váratlanul valami. Bekövetkezhet atka, vagy erősebb aknázó moly fertőzése, a felszaporodott a levéltetű ellen is védekezni kell. Az almatermésűek védelmével párhuzamosan kell ténykedni, mert igaz, hogy a birsnek nincs varasodása, de van más betegsége, amire oda kell figyelni.

Minden jog fenntartva © 2006 Kárpáti Igaz Szó