2006. október 21., szombat Országos közéleti lap II. évfolyam, 163. (225.) szám
Hirdessen Ukrajna egyetlen országos magyar lapjában
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum Főszerkesztő
December 31-ig tart a lakásprivatizáció

Az elmúlt 13 év alatt háromszor módosult a lakásprivatizáció lezárásának az időpontja. Ez idő alatt az illető vagy megszerezte a tulajdonjogot, vagy végleg elvesztette.

– Vajon valóban így van-e? – tettük fel a kérdést Adriana Melnyikovának, az Ungvári Városi Ingatlankezelő Hivatal vezetőjének.

– 1993 óta háromszor módosult a lakásprivatizáció végleges dátuma. A jelenleg hatályos törvényrendelkezés alapján ez az időpont 2006. december 31. Ennek értelmében az a lakástulajdonos, aki ez év végéig nem ejti meg a magánosítást, elesik saját lakása teljes jogú tulajdonlásától, birtoklásától.

– Mit jelent a teljes jogú birtoklás?

– Jórészt még a szovjet időkben épült állami és a kommunális tulajdonban lévő lakások tulajdonjogáról van szó. Természetesen e nélkül is lakhat benne a tulajdonos, kiköltöztetéstől nem kell tartania. Viszont hiába van az ő nevén a lakás, ha nem privatizálta, nincs joga sem eladni, sem elajándékozni, sem végrendelkezni, azaz leszármazottjai sem örökölhetik meg. Tehát a privatizációnak több előnye is van.

– Mi a teendő?

– A lakástulajdonos felkeresi az illetékes lakáshivatalt és kérvényezi a privatizációt. Ezután kézhez kap két nyomtatványt – Forma 3 és Forma 4 –, amelyeken a személyi számától kezdve a lakására vonatkozó minden szükséges adatra vonatkozó kérdést megtalál.

– Ezeket kitölti és ennyi?

– Nem. Fel kell mutatnia egy olyan okmányt is, amelyen családtagjai aláírásukkal igazolják, hogy nem ellenzik a magánosítást. Ezt az okmányt a lakáshivatal vezetője vagy a privatizációs bizottság elnöke kézjegyével hitelesíti. Ezenkívül a lakásbizonylat másolatát is csatolni kell a már említett okmányokhoz. Továbbá, akik 1993 után költöztek mostani lakásukba, azt is igazolniuk kell, hogy korábban hol laktak, illetve azt, hogy a privatizációra szóló jogukat más lakás magánosítására még nem használták fel.

– Miután ez megtörtént...

– Az okmányokat benyújtják az ingatlankezelő hivatalhoz. Mi ezek alapján állítjuk ki a lakásprivatizációról szóló okmányokat: a lakás új törzskönyvét és a magánosítást igazoló bizonylatot, amely egy vagy több társtulajdonosról is szólhat.

– Mennyi időt vesz igénybe az ügymenet?

– Körülbelül egy hónapot. Azonban el kell mondanom, hogy már csak alig több mint két hónap maradt hátra év végéig és munkánk jelentősen megszaporodott. Az érintetteket szorítja az idő és ezekben a napokban tömegesen jelennek meg hivatalunkban, ami elnyújthatja az okmányok elkészültének idejét. Kérdéses, hogy a jelenlegi létszámmal érkezünk-e minden igényt kielégíteni.

– Hány privatizálatlan lakás van még a megyeszékhelyen?

– Pontos számadatot nem tudok mondani. Magánszámításaink szerint az összes kommunális és állami tulajdonban lévő lakások 30 százaléka még magánosításra vár. Elképzelhető, hogy mennyi munkánk lesz az előttünk álló alig több mint két hónapban, ha 13 év alatt csak a tulajdonosok 70 százaléka privatizálta lakását. Lehet, hogy most nekünk kell majd kérnünk a határidő módosítását.

– Manapság kevés állami lakás épül. Mi a helyzet a szövetkezeti lakásokkal? Azokat is szükséges privatizálni?

– Nem kötelező, akárcsak a többi lakás privatizálása sem kötelező. Ám ajánlatos. Annál az egyszerű oknál fogva, hogy a nem privatizált szövetkezeti lakás nem adható el, legfeljebb elcserélhető másikra.

N. Sz.

Minden jog fenntartva © 2006 Kárpáti Igaz Szó