2006. október 21., szombat Országos közéleti lap II. évfolyam, 163. (225.) szám
Hirdessen Ukrajna egyetlen országos magyar lapjában
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum Főszerkesztő
Meseszerető gyerekek között
Hófehérke és társai

24 kis versenyző részvételével mesemondó versenyre került sor a Kárpátaljai Magyar Oktatásért Szülői és Pedagógus Tanács és az Ungvári 10. Sz. Dayka Gábor Középiskola szervezésében. A vetélkedőre magyar és külföldi népmesékkel lehetett nevezni. A korhatár 6–10 év volt, s műfajilag az állatmesétől a csalimeséig, illetve a tündérmeséig mindegyik típus képviselve volt.

A háromtagú zsűri nehéz helyzetben volt az értékelésnél. A gyerekek szebbnél szebb meséket mondtak el. Kovács Péter harmadik osztályos tanuló például A légy meg a bolha című tréfás mesével szerepelt, mely népi humorral volt átszőve. Petike emellett színpadi adottságait is megcsillogtatta, hiszen hangjával, mimikájával és játékos kézmozdulatokkal is kifejezte a történetet. Szintén tréfás mesével debütált a harmadikos Gyöngyösi Tibor, Hófehérkéről regélt a negyedikes Marosán Kamilla, Az icinyke-picinyke asszony történetét pedig Bodnár Bettina harmadik osztályos kisdiáktól hallottuk. Ami különösen figyelemre méltó, hogy a gyerekek többsége hosszú történeteket választott.

A mese igazán a gyerekek műfaja, hiszen átélni csak ők tudják. A felnőttek legfeljebb elmondják a szöveget. A 6 és 10 évesek pedig éppen az a korosztály, amely mesemondásra alkalmas. A mostani kis versenyzőkből a pedagógusok idővel remek versmondókat nevelhetnek. A gyerekek közül talán egy volt, aki nem volt birtokában a teljes szövegismeretnek. Viszont a saját fantáziája segítségével színesebbé kerekítette a történetet. A gyerek akarva-akaratlanul variált rajta, s ezzel a gazdag szókincsét bizonyította. A mesemondás emellett azt is kimutatja, hogy kinél milyen nyelvhelyességi hibák fordulnak elő. Mindezek ellenére dicséret illeti a felkészítő pedagógusokat, és természetesen a főszervezőt, Oláh Katalin igazgatóhelyettest, aki immár évek óta lelkes szervezője az ungvári magyar iskolások mesemondó versenyének. "Olvassatok sokat, szeressétek a meséket, hiszen jövőre ismét lesz vetélkedő, ahol szívesen látunk minden meseszerető kisiskolást", mondta a verseny végén Oláh Katalin, majd emléklapokat, édességet és írószereket nyújtott át a gyerekeknek.

A mesemondó verseny első helyezettje az első osztályosok kategóriájában Dunda Fruzsina, az igazi Kárpáti Igaz Szó kabalaarca lett, aki A baltából főtt kása c. népmesét mondta el nagy átéléssel. Jutalma egy logikai társasjáték lett.

Fedák Anita

Minden jog fenntartva © 2006 Kárpáti Igaz Szó