2006. augusztus 8., kedd Országos közéleti lap II. évfolyam, 119. (181.) szám
Hirdessen Ukrajna egyetlen országos magyar lapjában
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum Főszerkesztő
Pilótacsere a kormánynál

A március végi parlamenti választások után több mint négy hónapnak kellett eltelnie ahhoz, hogy az ukrán politikai elit kilábaljon abból a gödörből, amit végső soron saját magának ásott. Ez a kikecmergés igencsak verejtékes volt, ám annál látványosabb és távolról szemlélve az eseményeket még megdöbbentő is. Hiszen ha nem is klasszikus értelemben, de mégis nagykoalíciónak nevezett szövetséget kötött egymással a Régiók Pártja és a Mi Ukrajnánk, az a két politikai erő, amely nem egészen két éve, a narancsos forradalom idején legszívesebben elharapta volna a másik torkát.

Fura dolgokat produkál az élet, hát még a politika, főként az ukrajnai. A kívülről ádáz ellenségnek látszó két Viktor a nemzeti egységet deklaráló egyezmény aláírásával látványos békejobbot nyújtott a másik irányába. A kényszer vitte őket erre. Patthelyzet alakult ki, s a menekülési útvonalak bizony beszűkültek. Éppen ezért egyik fél sem tekintheti győztesnek a csatát. Juscsenkónak, s az őt támogató nyugati, amerikai köröknek nehéz lehet lenyelni azt a gombócot, hogy a narancsos forradalom óta eltelt igen rövid idő alatt elvesztették az akkor még jelentős támogatottságukat, s most maga az elnök segítette a kormányfői bársonyszékbe ellenfelét.

A narancsos tábor bukásáért nagy részben felelős az államfő s azok a politikusok, akikre a kormányzást bízta. Visszapörgetve az elmúlt két szűk esztendő történéseit, kijelenthető: Timosenko, majd az őt váltó Jehanurov is rosszul kormányzott. Gondoljunk csak a cukor-, a húskrízisre. A legnagyobb öngólt azonban az üzemanyag- és az energiaárak elszabadulásával lőtték. A gazdaság alaptörvényének megfelelően ez minden egyéb termék és szolgáltatás árát magával húzta, s, nagyon leegyszerűsítve, elkezdtünk rosszabbul élni. Márpedig a Majdanon nem ezt ígérték!

A nasások tehát buktak, már rég nem éneklik forradalmi himnuszukat: a nász báháto, nász ne podolatit. Nincs is rá okuk. Ám a régiósoknál sem lejtenek örömtáncot Janukovics második érájának kezdetekor. Drága árat fizettek vezérük kormányfőségéért. Nehéz feladat vár rájuk, valahogyan meg kell állítani a gazdasági és szociális közállapotok romlását. Élhetőbbé kellene tenniük azt a közeget, ami ma legfeljebb csak vegetációra jó. Nem lesz könnyű dolguk, főként úgy, hogy a kormányban a nasások, a szocialisták és a kommunisták is hajtják majd a magukét, oldalról pedig a már most nagyon kemény ellenzéknek tűnő Juliskáék "beszólásaira" is bizton számíthatnak.

Téved az, aki azt hiszi, hogy majd Moszkva segít az oroszbarát miniszterelnöknek, s újragondolja Ukrajnát érintő energiapolitikáját. A Kreml nem fogja ezt tenni, akárcsak a Nyugat sem nyúlt az általa hatalomra segített Juscsenko hóna alá. Brüsszelben és Washingtonban is csupán üres frázisokkal támogatták Kijevet az integrációs úton, gödörbe is került, de rendesen. A volánnál most pilótát cseréltek.

Dunda György

Minden jog fenntartva © 2006 Kárpáti Igaz Szó