2006. augusztus 8., kedd Országos közéleti lap II. évfolyam, 119. (181.) szám
Hirdessen Ukrajna egyetlen országos magyar lapjában
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum Főszerkesztő
A fejlődés jegyében, ám az országos átlag alatt

Az idén Kárpátalján az első fél évet a gazdaság fejlődése jellemezte. A statisztikai kimutatásokból legalábbis ez derül ki, tájékoztatta a médiát a megyei állami közigazgatás sajtószolgálata. Az ipar teljesítménye közel 18 százalékkal javult az előző év azonos időszakához képest. A legjelentősebb növekedést, 39 százalékot a gépgyártás produkálta. Az élelmiszergyártás, illetve a mezőgazdasági termékek feldolgozása terén 6 százalékkal javultak a mutatók. Ezzel egyetemben aktivizálódott az építőiparunk, a korábbi években tapasztaltaktól nagyobb kedvvel jelentek meg a befektetők is vidékünkön.

A megye jelenlegi vezetői úgy látják, nagy perspektíva van a turizmus és az idegenforgalom előtt. Ezt jelzi, hogy az idén 11 új turistatelep és szálló nyitotta meg kapuit, további 16 létesítmény építése van folyamatban. Elkezdték öt sífelvonó összeszerelését. A gyerekek üdültetése is sikeresnek mondható, hisz júliusig az iskolás korúak mintegy 40 százaléka nyaralhatott valamilyen táborban, üdülőben.

A fejlődés biztos jele, hogy javul a foglalkoztatottság. Az elmúlt fél évben a beruházók 18 000 új munkahelyet teremtettek. Nőtt a kárpátaljaiak átlagkeresete, mára meghaladta a 834 hrivnyát. Igaz, az országos átlagtól így is el vagyunk maradva. A legrosszabbul a Beregszászi, a Técsői, és az Ilosvai járásban fizetik az alkalmazottakat.

A lakosság munkával szerzett jövedelme javult ugyan, de ez nem érzékelhető a fizetőképességnél. Nagymértékben nőttek ugyanis az adó- és bérhátralékok. A 2006. június 1-jei állapotok szerint ezek teljes összege több mint a duplájára emelkedett. A legjelentősebb bértartozás a Técsői, Ungvári, Nagyszőlősi, illetve a Szolyvai járásban halmozódott fel. A dolgozók fizetésével adós cégek sorában is élen jár a Szlatinai Sóbánya, ahol objektív okok miatt ugyan, de a bértartozás mára meghaladta a 756 000 hrivnyát.

A számos pozitív eredmény mellett szólni kell a kedvezőtlen jelenségekről is, melyekre a második fél évben nagyobb figyelmet kell fordítani. Rosszul állnak a költségvetés bevételi oldalával Beregszász, Munkács, Huszt, illetve a Beregszászi, Técsői és Mizshirjai járás önkormányzatainál. Más helyeken a költségvetési forrásokból származó, a természeti csapások okozta károk felszámolására szánt pénzek felhasználása körül vannak problémák. Ezeknek az önkormányzatoknak a vezetőit szóbeli megrovásban részesítették.

Minden jog fenntartva © 2006 Kárpáti Igaz Szó