2006. augusztus 8., kedd Országos közéleti lap II. évfolyam, 119. (181.) szám
Hirdessen Ukrajna egyetlen országos magyar lapjában
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum Főszerkesztő
Kijevi nagykoalíció kárpátaljai szemüveggel

Kárpátaljai politikai elemzők szerint megyei viszonylatban különösebben nagy átrendeződésre aligha lehet számítani, mivel a megyei önkormányzatban már rég megtörtént az, ami a nemzeti egységet deklaráló egyezmény aláírásával a múlt héten ment végbe Kijevben.

A Régiók Pártja és a Mi Ukrajnánk legfelső szintű szövetsége, azaz a nagykoalíció létrejötte kapcsán a RIO című megyei hetilap a mérvadó pártok helyi vezetőit kérdezte a kialakult helyzetről, az esetleges változásokról.

Andrij Szerbajlo, a megyei tanácsban ellenzékben lévő BJUT frakcióvezetője egyszerűen nevetségesnek és egyúttal szégyenteljesnek nevezte mindazt, ami a nemzeti egység megteremtését célzó kerekasztal-megbeszélésen történt. A legmegdöbbentőbb, hogy a Juscsenko–Janukovics megegyezést az elnök a Majdan eszméivel és céljaival igyekszik magyarázni. Szerbajlo úgy fogalmazott, hogy a BJUT szerint maga az államfő is beállt az árulók sorába azzal, hogy hátat fordított a narancsos forradalom valódi eszméinek. Éppen ezért a Julija Timosenko nevével fémjelzett tömörülés az ellenzékiséget vállalja fel minden szinten.

A Régiók Pártjának megyei vezetője az európai demokrácia szokásrendje betartásának tekinti mindazt, ami Kijevben történt. Olekszandr Ledida parlamenti képviselő szerint az alkotmány szellemében cselekedtek a felelős politikai erők. Örvendetesnek nevezte, hogy az államfő az egész ország érdekeit tartotta szem előtt akkor, amikor jóváhagyta és a parlament elé terjesztette Viktor Janukovics miniszterelnöki jelölését.

Hasonló véleményen van Olekszij Prisztaja is. A szocialisták kárpátaljai első embere az ország egységének megteremtése útján óriási lépésnek nevezte Viktor Juscsenko és Viktor Janukovics megállapodását. Szerinte ésszerűtlen és meggondolatlan lépés lett volna az elnök részéről, ha erőszakos módszerekkel kiszorította volna a hatalomból a Kelet-Ukrajna gazdasági potenciálját átlátó és koordináló Régiók Pártját. Hangsúlyozta: ebben a nehéz folyamatban elévülhetetlen érdemeket szerzett a szocialista pártelnök, Olekszandr Moroz. "Még a legrosszabb béke is jobb a háborúnál" – fogalmazott Prisztaja.

A törvényhozásban létrejött nemzeti egység koalícióját a legoptimálisabb lehetőségként értékelte a kommunisták megyei vezetője, Ivan Mihovics. Szerinte Janukovics már bizonyított kormányfőként, s második ciklusában, tanulva a korábban elkövetett hibákból, még eredményesebb kormányzásra lehet képes.

A Mi Ukrajnánk képviselői közül Igor Krilt kérdezte az általunk idézett lap, ám a politikus későbbre ígérte a nasások megyei vezetésének állásfoglalását. Egyébiránt az elnökhű pártszövetség kárpátaljai vezéralakja, Viktor Baloga az új kabinetben is megőrizte katasztrófa-elhárítási tárcáját. A régi-új miniszter néhány nappal korábban személyes tanácsadójává nevezte ki Jurij Csizsmart, aki a Pora megyei vezetője. Ez pedig azért érdekes, mert a 2004-es narancsos forradalom idején főszerepet játszó tömörülés, amely később párttá alakult, a Juscsenko–Janukovics szövetség megköttetése után a BJUT-hoz hasonlóan ellenzékbe vonult. Ám Csizsmar példája is azt bizonyítja, hogy a Porában nem mindenki vélekedik egyformán.

Mint mindig, ezúttal is éles hangot ütött meg Szerhij Ratusnyak. A botrányos kijelentéseiről is elhíresült politikus igazságtalannak, a Majdan megcsúfolásának tartja Janukovics visszatérését. A néppárt megyei vezetője, miközben a donecki Majdan győzelméről beszélt, sajnálattal állapította meg, hogy a március 26-i választásokon 14 megyében győztes Julija Timosenko Tömböt teljesen kiszorították az ország ügyeinek irányításából.

Az ukrán pártok kárpátaljai szervezetei elöljáróinak véleménye mellett fontosnak tartottuk a megyei önkormányzatba bejutott két magyar párt, az UMDP és a KMKSZ-UMP képviselőinek értékelését is.

Gajdos István, az UMDSZ elnöke, Beregszász polgármestere lapunknak nyilatkozva azon reményének adott hangot, hogy a Janukovics-kormány létrejöttével sikerülhet fellendíteni a gazdasági fejlődést. Az országos demokrata szövetség elnöke bízik abban, hogy az ország új vezetése megtalálja az egészséges egyensúlyt az EU-hoz és az Oroszországhoz fűződő kapcsolatrendszer alakítása terén. A magyar politikus szerint Ukrajna nem engedheti meg magának, hogy elveszítse az oroszországi piacokat.

Brenzovics László, a KMKSZ, illetve a megyei tanács alelnöke az UA-Reporter hírportál kérdésére elmondta: – Az események egyrészt váratlan fordulatot vettek. Másrészt lehetett erre számítani, mert Ukrajna a választásokon megmutatta, hogy a demokratikus átalakulások útjára lépett. S most, az új kormány megalakításával ismételten bizonyította, hogy követi a demokrácia érték- és szokásrendjét. Ami a legfontosabb: a történések egyik szereplője sem lépte át a törvény és az alkotmány szabta határokat.

Balogh Csaba, Dunda György

Minden jog fenntartva © 2006 Kárpáti Igaz Szó