2006. augusztus 8., kedd Országos közéleti lap II. évfolyam, 119. (181.) szám
Hirdessen Ukrajna egyetlen országos magyar lapjában
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum Főszerkesztő
Esély az élethez
Új koraszülött-osztály nyílt a megyei gyermekkórházban

Az idei esztendő első felében az ezer főre jutó születések száma 6,1-re nőtt a tavalyi 5,8-al szemben. Az ezer újszülöttre eső csecsemőhalandóság pedig 12,2-ről 9,02-re csökkent. Ennek ellenére, mint arról korábban lapunkban is olvashattak, országos viszonylatban megyénk, sajnos még mindig igen előkelő helyen áll az újszülöttek elhalálozását illetően.

A tavalyi statisztikai adatok tanúsága szerint a helyzet igen siralmas és azonnal orvoslást igényel. A megyei gyermekkórház bázisán létrehozott koraszülött-osztály ezen a szituáción kíván változtatni. Az állami költségvetés, valamint szponzori segítség révén, mintegy 700 ezer hrivnyás beruházással elkészült osztály 30 csecsemő ápolását teszi lehetővé. S ami nem mellékes, a sokszor mindössze 500 – 900 grammal világra jövő apróságok mellett édesanyjuk is ott lehet majd, ami meghatározó fontosságú ebben a mindent eldöntő időszakban.

Az illetékesek egyéb intézkedésekkel is csökkenteni próbálják az újszülött-elhalálozások számát. 2005 decemberében a megyei tanács ülésszakán elfogadták a 2006–2008-as évre szóló anya- és gyermekvédelmi programot. Ennek realizálására 5 millió 385 ezer hrivnyát szánnak. Az idei évre tervezett összegből inkubátorokat, lélegeztető és újraélesztő készülékeket, a szülőszobákhoz szükséges felszerelést, fertőtlenítő szereket és gyógyszereket vásárolnak majd – áll a megyei állami közigazgatás tájékoztatójában.

A megyei gyermekkórház felújítására szánt 551 ezer hrivnyából eddig 306 ezret használtak fel, elsősorban az újszülötteket ellátó osztályok rekonstrukciójára. Jelentősen javultak az életesélyei a súlyos patológiával világra jött gyerekeknek azután, hogy az Ukrajna 3000 alapítvány egy korszerű mentőautót ajándékozott az intézménynek, mely lehetővé teszi, hogy a megye legfélreesőbb pontjairól is időben beszállítsák az apróságokat. Miután a Munkácson található intézmény az egyetlen megyei jogú egészségügyi gyermeklétesítmény, a megfelelő szintű ellátás érdekében rendkívül fontos a korszerű anyagi-műszaki bázis biztosítása. A kórház idei finanszírozására egyébként a tavalyi 9 millió 884 ezerrel szemben 12 millió 321 ezer hrivnya van előirányozva.

(magyar)

Minden jog fenntartva © 2006 Kárpáti Igaz Szó