2006. augusztus 8., kedd Országos közéleti lap II. évfolyam, 119. (181.) szám
Hirdessen Ukrajna egyetlen országos magyar lapjában
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum Főszerkesztő
Jegyből és utasból sincs hiány

Tombol a nyár, javában tart a szabadságolási idény. Aki csak teheti, nagyobb kirándulásra indul. Sokan a megye határain túl lévő üdülőkbe utaznak, hogy kipihenjék egész évi fáradalmaikat, s vannak, akik a tengerparton szeretnének felfrissülni. A kedvelt utazási eszközök egyike a vonat. Mi a helyzet a távolsági vonatokra váltható jegyek eladása terén és hová utaznak a leggyakrabban földijeink? – kérdeztük többek között Kocsis Évától, az ungvári vasúti elővételi pénztár főmunkatársától.

– Eddig még nem volt olyan ügyfelünk, akinek a jegyigénylését ne tudtuk volna kielégíteni. Munkatársaimmal együtt mindent megteszünk az utazni szándékozók zökkenőmentes, gyors kiszolgálásáért. Ha kell, segítünk a legrövidebb útvonal kiválasztásában is. Már az is megoldható, hogy pótkocsikat csatolnak a szerelvényekhez, s ezzel biztosítják a szükséges helyeket.

– A jócskán megdrágult árak mennyire hatottak riasztóan?

– Azt tapasztaltuk, hogy az utazási kedv ennek ellenére sem csökkent, s nem bonyolítunk le kisebb forgalmat, mint tavaly ilyenkor.

– Hová tartanak a legtöbben?

– Mint már évek óta, az idén is Odesszába, Mikolajivba, Szimferopolba utazik a legtöbb kárpátaljai.

– Mit tanácsol a közeljövőben útra kelőknek?

– Annak ellenére, hogy nincs jegyhiány, nem ajánlatos az utolsó percre hagyni a jegyvásárlást. Megkímélik magukat a hosszas sorban állástól és az idegeskedéstől, ha legalább egy hónappal korábban megveszik a jegyet.

Ugyanez volt a véleménye Fodor Anikónak is, a Beregszászi Vasútállomás jegypénztárosának.

– Aki mindössze néhány nappal az elutazása előtt fordul hozzánk – teszi még hozzá a pénztáros –, annak csak hosszas egyeztetés után tudunk menetjegyet biztosítani. Ennek ellenére eddig még miattunk senkinek sem kellett elhalasztania a nyaralást. Odessza, Herszon, Kijev vezet a legnépszerűbb célállomások listáján, ezért ezekbe a városokba ajánlatos 45 nappal az utazás előtt megrendelni a jegyet.

Eddig még sikeresen állják az utasok rohamát a Munkácsi Vasútállomás jegypénztárai is. Marjana Tarlavina, az elővételi pénztár ügyeletese az igazi Kárpáti Igaz Szónak elmondta, hogy Szimferopolba átszállás nélkül már nem lehet eljutni.

– Azoknak, akik Ukrajna ezen üdülőhelyére igyekeznek – teszi hozzá –, már csak lembergi vagy kijevi átszállással tudunk menetjegyet biztosítani. Így természetesen néhány hrivnyával többet kell fizetniük, ami azt jelenti, hogy egy irányba akár 150 hrivnyába is kerülhet az utazás.

Szíjjártó Erika, Varga Márta

Minden jog fenntartva © 2006 Kárpáti Igaz Szó