2006. augusztus 8., kedd Országos közéleti lap II. évfolyam, 119. (181.) szám
Hirdessen Ukrajna egyetlen országos magyar lapjában
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum Főszerkesztő
A kormányfő munkában, az államfő szabadságon
Viktor Janukovics úticéljai: Moszkva, Washington, Brüsszel

Több hónapos vajúdás után négy napja ismét van teljes jogkorű, legitim kormánya Ukrajnának. A kijevi rádában még péntek este 271 vokssal miniszterelnöknek választották Viktor Janukovicsot, majd két szavazattal ugyan kevesebbel, de jóváhagyták az általa és az elnök által beterjesztett Miniszteri Kabinet személyi összetételét.

A kormányban 20 miniszteri tárca talált gazdára a Régiók Pártja, a Mi Ukrajnánk, a szocialista és a kommunista párt képviselői körében, a nemzeti egység koalíciójából csak a Julija Timosenko Tömb képviselői szorultak ki. Tegyük hozzá, saját akaratukból. A forradalom hercegnője a parlamentbe jutott öt politikai erő vezetője közül egyedüliként választotta az ellenzékiséget. Ugyanakkor az a tény, hogy 6 BJUT-os honatya támogatta Janukovics kinevezését, mindenképp arról árulkodik, hogy nem egységes Timosenko tábora. Akárcsak a koalícióhoz az utolsó pillanatban csatlakozó nasások sem értenek egyet a Régiók Pártjával való együttműködés kérdésében. A kormányfő személyét érintő szavazás során csak 30 miukrajnánkos támogatta a volt miniszterelnök visszatérését.

Ami a kormány összetételét érinti. Beigazolódtak a korábbi híresztelések Viktor Baloga személyével kapcsolatban. A nasás politikus Janukovics kabinetjében is megtartotta katasztrófa-elhárítási tárcáját, holott korábban úgy nyilatkozott, aligha vállal funkciót egy régiók párti többségű kormányban. Ám mégsem ő a legvitatottabb figurája az új kormányzatnak.

A legnagyobb meglepetést az okozta, hogy a jövőben is Jurij Lucenko irányítja a belügyminisztérium munkáját. Nevének elhangzásakor a kommunista frakció tagjai füttykoncertbe kezdtek. A szókimondó politikus újbóli szerepvállalása azért is meglepő, mert pár héttel korábban ő is azok között volt, akik kommuno-oligarcha csoportosulásnak nevezte a régiósok, a szocialisták és a kommunisták előzetes szövetségét. A Miniszteri Kabinet egyébként összesen 25 tagból áll. A 20 tárcavezető munkáját 3 miniszterelnök-helyettes, 1 első kormányfőhelyettes, és persze maga a miniszterelnök felügyeli.

Péntek esti megválasztását követően Janukovics a hétvégére hazautazott szülővidékére, Doneck megyébe, de tegnap már ismételten a fővárosban tartózkodott, sőt nyilatkozott is. A Korrespondent hírportál közlése szerint a régi-új kormányfő első hivatalos munkanapján fontosnak tartotta tisztázni az ország Oroszországhoz fűződő viszonyát. "Az Oroszországgal való kapcsolattartást a prioritások jellemzik majd, ám azok alakításában a nemzeti érdekekből indulunk ki" – szögezte le Janukovics. Bizonyos vitás kérdéseket, gondolok itt elsősorban a gázügyre, kizárólag a tárgyalóasztalnál fogjuk megvitatni, folytatta. Hozzátette: azt a szót, hogy követeljük, elfelejtjük, helyette a kompromisszumkeresést helyezzük előtérbe.

Azt nem tudta pontosan megmondani, hogy mikor utazik hivatalos látogatásra Moszkvába, ám azt kijelentette, hogy első miniszterelnöki útjai Moszkvába, Washingtonba és Brüsszelbe vezetnek majd, csak a sorrend kérdéses még. Az ország gazdaságát érintve kifejtette, hogy nem tekinti azt kritikusnak, bár kétségtelenül sok a teendő a stabilitás mielőbbi megteremtése érdekében. "Mihamarabb hozzálátunk a külföldi tőkebefektetések idevonzásához, hatásos, fenntartható gazdasági alapokat kívánunk teremteni. Tudjuk, hogy nagyon kiéleződtek a lakásgazdálkodási szférában jelentkező problémák, különösen a régiókban rossz a helyzet ezen a téren. Sürgősen hozzá kell látnunk az ebből fakadó problémák tanulmányozásához és azok kezeléséhez" – fogalmazott a kormányfő. A Viktor Juscsenkóval való kapcsolatáról elmondta, hogy rendszeresen egyeztetnek majd a különféle kérdésekben, mert a nemzeti egységről szóló egyezmény aláírásával mindketten elkötelezték magukat az ország keleti és nyugati megyéiben élők közös békéje mellett.

A Régiók Pártjának elnöke leszögezte: nem megy szabadságra, most az ország ügyeinek a rendezése az első. Janukoviccsal ellentétben az államfő inkább a pihenés mellett döntött. Juscsenko elnöki hivatalának sajtószolgálata arról számolt be, hogy az elhúzódó belpolitikai válság megoldása után az államfő egy kevés szabadságolással tölti az augusztust. Juscsenko a krími elnöki rezidencián pihen, s a tervek szerint csak augusztus 24-e, azaz a függetlenség napja előtt nem sokkal tér vissza Kijevbe. Azt pontosan nem tudni, hogy Juscsenko egyedül, vagy a családjával tölti a szabadságát.

Dunda György

Minden jog fenntartva © 2006 Kárpáti Igaz Szó