2006. augusztus 8., kedd Országos közéleti lap II. évfolyam, 119. (181.) szám
Hirdessen Ukrajna egyetlen országos magyar lapjában
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum Főszerkesztő
Levélfoltosság és termésrothadás fenyeget

Bár a gyümölcstermesztőknek az idén is meg kell küzdeniük az értékesítéssel, a már termő ültetvény védelme elkerülhetetlen. Megkülönböztetett figyelmet érdemelnek a bogyós gyümölcsűek, hiszen nagy értékű, kisméretű lágy- és fás szárú növényekről van szó.

A málna termesztése során a védekezésnek az egyik legfontosabb, s legjobban bevált módja a mechanikai védekezés. A letermett vesszőket ki kell vágni. Utána következik évközben a lombozat egészségesen tartása, amit meg kell védeni a különböző vessző- és levélfertőző kórokozó gombák, majd később a virágzás idején a szürkepenész ellen.

A sor a fekete és a piros ribizlivel folytatható, mindkettőnek elég sok kártevője és kórokozója van. Ezek között elsősorban a pajzstetvek, az atkák, a levéltetvek s a lisztharmat említhető. Az európai és az amerikai lisztharmat ellen nagyon nehéz védekezni. Speciális készítményekkel azonban hatékonyan távol tarthatjuk a kórokozókat.

A háztáji kertekben szinte mindenhol található köszméte. A magas törzsű köszméténél az oltás helyén gyakran ödémásodás lép fel, amelyet a botritisz fertőzés idéz elő. Ellene igencsak nehéz védekezni. Ez azt jelenti, hogy egy erős szél hatására az oltásnál a törzs eltörik és a magas törzsű köszméténk tönkremegy.

Fás szárú növényünk a tüske nélküli szeder. Viszonylag kevés odafigyelést igényel, eléggé külterjes növény, legalábbis azt hisszük. De a letermett részek kivágása, eltávolítása ugyanolyan fontos, mint a málna esetében és a lombvédelem fokozottan jelentős, hiszen ennek a tüskétlen szedernek van olyan kártevője, amelyik szabad szemmel nem látható, viszont a kártétele nagyon jól nyomon követhető azzal, hogy heterogénné válik a gyümölcs színeződése. Tehát nem piacképes a termék. A szamóca és a földieper kártevői közt az atkát említhetjük. A kórokozók közül pedig a levélfoltosságot előidéző betegségek és a szürkepenészes termésrothadás ellen kell a növényeinket védeni.

Minden jog fenntartva © 2006 Kárpáti Igaz Szó