2006. augusztus 8., kedd Országos közéleti lap II. évfolyam, 119. (181.) szám
Hirdessen Ukrajna egyetlen országos magyar lapjában
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum Főszerkesztő
200 dolláros olajár?

Eddig részben azért nőtt a kőolaj ára, mert világszerte attól féltek, hogy Irán leállítja a kőolaj exportját.

Ez valóban bekövetkezhet, ha a nagyhatalmak szankciókkal sújtják Iránt a nukleáris programja miatt. Irán nem akarja bevetni az olajfegyvert, de rákényszerülhet arra, ha nemzetközi szankciókat vezetnek be ellene urándúsítási programja miatt, jelentette ki Ali Laridzsáni, Teherán főtárgyalója nukleáris ügyekben. A politikus elmondta, hogy Teherán folytatja nukleáris programját, annak ellenére, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa felszólította az országot az urándúsítás felfüggesztésére. Az iráni külkapcsolatokért felelős miniszterhelyettes a venezuelai állami televízióban azt mondta, hogy ha országa ellen esetleg szankciókat vezetnek be, annak az lesz az első következménye, hogy a kőolaj ára 200 dollárra emelkedik.

Új megyei vezetők

Két megye élére is új vezetőt nevezett ki Viktor Juscsenko.

Ukrajna elnökének rendelkezése szerint Ivan Placskov az Odessza Megyei Állami Közigazgatás új elnöke. Vadim Csernis személyében Kirovográd megye élén is új közigazgatási vezető tevékenykedik. Jelenlegi kinevezéséig Placskov fűtőanyagipari és energetikai miniszter volt. Csernis az elnök személyi megbízottjaként tevékenykedett.

Erősítik a gátat csapnál

Megyénkben az árvízvédelmi töltések rekonstrukciója egyre égetőbb kérdés, jelenleg Csap térségében dübörögnek a gépek.

A munkálatok befejezésének határideje október közepe. Olekszandr Kartasov a megyei közigazgatás elnökhelyettese elmondta, megpróbálják tartani a határidőket.

A cél a gát másfél-két méterrel való magasítása, illetve a töltés megerősítése, amely Csapot és a környező falvakat védené meg egy esetleges újabb nagy árvíztől. A 18 kilométer hosszúságú töltést hat szakaszra osztva építik. A munkák zökkenőmentesen folynak, bár a finanszírozás akadozik, közölte a megyei közigazgatás sajtószolgálata. A kivitelezők ígéretet kaptak, hogy augusztus 15-ig megtörténnek a kifizetések.

Eladják a munkácsi repülőteret

Áruba bocsátják az egykori munkácsi katonai repülőteret és tartozékait, adta hírül az Investor.net hírportál. A város közelében lévő létesítményhez tartozik egy 40 méter széles és 2500 méter hosszú kifutópálya, egy 5000 négyzetméteres várakozó. A 196 hektáros földterület is az eladandók között szerepel. A létesítményt évek óta nem hasznosítják. Mint arról Lengyel Zoltán, a Munkácsi Városi Tanács titkára beszámolt, a gazdátlan objektum erősen lerobbant állapotba került, felújítása jelentős beruházást igényel. E célra mintegy harmincmillió dollárra volna szükség. A városnak azonban nincs ennyi pénze. Információink szerint egyelőre nem jelentkezett vásárló.

Mihajlo Popovics lemondott

Kárpátalja közvéleménye nyugodtan és megértéssel fogadta a parlamentben történteket. Nem csoda, hisz megyénkben már közvetlen a választások után megalakult a parlamentihez hasonló nagykoalíció. A megyei tanács kilencvenfős testületéből 70 képviselő lépett be a nagy koalícióba, melynek tagjai lett a Mi Ukrajnánk, a Régiók Pártja, a szocialisták, a két magyar párt képviselői, sőt a BJUT képviselőinek egy része is. Viktor Janukovics miniszterelnökké történt megválasztását követően azonban akadt olyan politikusunk, aki veszi a kalapját. Mihajlo Popovics, a megyei állami közigazgatás apparátusának vezetője bejelentette, hogy a miniszterelnöki poszton történt változás miatt lemond tisztségéről.

Megfékezték a féktolvajt

Tolvajt fogtak Csapon a vasútállomás dolgozói. A tetten ért gyanúsított, Valerij B. a vasúti kocsik fékberendezését rongálta meg és akarta ellopni. A rendőrség tájékoztatója szerint a vasútállomáson korábban is történtek hasonló bűncselekmények. Most azt próbálják kideríteni a nyomozók, hogy a gyanúsítottnak volt-e köze a korábbi esetekhez. Tény, hogy a vasúti kocsik fékberendezését megrongálva potenciális életveszélyt idéznek elő a tolvajok. A bűncselekmény súlyosságát jelzi, hogy az érte kiszabható büntetés akár 8 évig terjedő szabadságvesztés is lehet.

A kemény öklű élettárs

Súlyos koponyasérüléssel, kómás állapotban szállítottak kórházba egy tiszabogdányi asszonyt. A sérülés jellege miatt az orvosok értesítették a rendőrséget. Azt már a nyomozók derítették ki, hogy a 28 éves nőt az élettársa bántalmazta. Igaz, a fiatalembert nem tudták kihallgatni, mert ő is eszméletlen állapotba került. Részegen elesett és szétverte a fejét.

Janukovics szerényen él?

Életkörülményeiről tartott parlamenti beszámolójában a régi-új miniszterelnök elmondta: 2005 folyamán 38 036 hrivnya 89 kopijka jövedelme volt.

Nyugdíjas felesége évi jövedelme 4920 hrivnya 48 kopijkát tett ki. Nejével egy 120 négyzetméteres lakótelepi lakásban él. Két fia már saját családot alapított. Olekszandr egy nagyvállalat helyettes igazgatója, Viktor pedig képviselő. Az idősebbik Janukovicsnak nincs személygépkocsija. Jövedelembevallásában feltüntette még, hogy van néhány értékpapír és vállalati részvény a birtokában, de semmilyen más vagyonnal nem rendelkezik.

Timosenko máris panaszkodik

A pártjának tagjaira gyakorolt politikai nyomás ellen emelte fel szavát a BJUT elnöke.

Véleménye szerint az új kormány máris elkezdte az ellenzékkel szembeni boszorkányüldözést azzal, hogy bűnvádi eljárás indult a Timosenko Blokk két politikusa, Olekszandr Turcsinov és Andrij Kozsemjakin ellen. Az SZBU két egykori vezetőjét törvénytelen telefonlehallgatással gyanúsítják.

Minden jog fenntartva © 2006 Kárpáti Igaz Szó