2006. augusztus 8., kedd Országos közéleti lap II. évfolyam, 119. (181.) szám
Hirdessen Ukrajna egyetlen országos magyar lapjában
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum Főszerkesztő
Harry Potternek kér kegyelmet Stephen King

Harry Potter varázslóinas élete megkíméléséért folyamodott J. K. Rowlinghoz, a szerzőhöz két amerikai bestseller író, John Irving és Stephen King hármójuk közös New York-i sajtóértekezletén, de a regénysorozata utolsó, hetedik kötetének befejezése előtt álló brit írónő nem ígért semmit.

"Izgulok Harryért" – mondta Irving a sajtókonferencián, amely után a szerzők jótékonysági felolvasást tartottak a Radio City Music Hall szórakoztató központban. A "Garp szerint a világ" és egy sor más sikerkönyv írója hozzátette: olyan, mintha Kinggel egy szurkolócsapatot alakított volna Rowlingnak, miután az nemrég elárulta, hogy a Harry Potter befejező részében két szereplő meghal. King – aki 1974-ben Carrie című thrillerével vált híressé – azt mondta: mindazonáltal bízik abban, hogy Rowling igazságos lesz főszereplőjéhez. "Nem akarom, hogy (Harry) a Reichenbach-vízeséshez menjen meghalni" – jelentette ki King, utalva Arthur Conan Doyle kísérletére, amelyben az angol detektívregény-író a svájci zuhatagnál akart véget vetni főszereplője, Sherlock Holmes életének. Conan Doyle az olvasók nyomására végül is feltámasztotta Holmest, mert egy későbbi történetben kiderült, hogy a nyomozó túlélte a zuhanást.

Rowling, akinek Harry Potter könyvei a kiadó szerint 300 millió példányban keltek el a világon, beszámolt arról, hogy már javában írja a hetedik részt. "Olyan végkifejleten dolgozunk, amilyet mindig is terveztem, de közben meghalt néhány szereplő, akiről pedig azt gondoltam, hogy életben marad, és van egy, akinek halála elhalasztódott" – mondta, de a szereplők sorsáról nem volt hajlandó többet mondani.

Minden jog fenntartva © 2006 Kárpáti Igaz Szó