2006. augusztus 8., kedd Országos közéleti lap II. évfolyam, 119. (181.) szám
Hirdessen Ukrajna egyetlen országos magyar lapjában
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum Főszerkesztő
Sikert sikerre halmoz a Street-dance

A beregszászi Street-dance tánccsoport ugyan csak három éve működik, de ezen rövid idő alatt is már sikert sikerre halmozott. Számtalanszor képviselték a Vérke-parti várost beregszászi járási, megyei, sőt országos szintű fesztiválokon, s mindannyiszor helyet szereztek a dobogó valamelyik fokán. A Javorivban megrendezett országos fesztiválon például – Kárpátalját képviselve – a második helyet vitték el. Munkácson kétszer nagydíjat nyertek, Nagyszőlősön a Kristályfürtök nevű versenyen szintén előkelő helyezéseket értek el. Ungváron a Kárpátalja Tehetségeinek Világa című megmérettetésen szintén ők képviselték Beregszászt, ahol a Tehetségek Show-jában nyerték el az első helyet. A legnagyobb sikert eddig kétségtelenül a nemrégiben Jaltán megrendezésre kerülő IV. Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Művészeti Fesztivál hozta számukra. A nívós versenyre a csodálatos Krím-félszigeten került sor Mesés Jalta címmel.

A fesztiválon különböző országokból, így például Oroszországból, a balti államokból, Fehéroroszországból, Moldovából stb. számtalan gyerek vett részt. A nyitóünnepségre és az azt kísérő tűzijátékra Jalta tengerpartján egy szabadtéri, gazdagon feldíszített színpadon került sor.

A fesztivál három napon át zajlott. A Street-dance táncegyüttes a Cigánytánc című előadással lépett fel, s energikusságával belopta magát a nézők szívébe, akik vastapssal köszönték meg a csodálatos és páratlan műsort. A Street-dance az előkelő 2. helyen végzett. A gálakoncerttel egybekötött díjkiosztón a résztvevők értékes ajándékokat vehettek át a FIOLET cég jóvoltából.

– Biztos, hogy rengeteg gyakorlás, munka van a hátunk mögött, de bátran állíthatom, nem hiábavaló, hisz meghozta gyümölcsét. Ebben nagy szerepe van Medgyessy Anita koreográfusnak, aki lelkiismeretesen, hivatásszerűen végzi munkáját. A próbákra hetente három alkalommal kerül sor. A táncosok mindig örömmel, soha nem kényszerből jönnek. Mára tanítványaim olyannyira összeszoktak, hogy szinte egy nagy családot alkotunk. Megosztják egymással örömüket, bánatukat, megbeszélik problémáikat – mondta Borka Tetyana, a táncegyüttes vezetője.

– Megalakulásuk óta figyelemmel kísérem a tánccsoportot, s feltűnt fellépőruháik egyedisége. Honnan szerzik be azokat? – érdeklődtem az együttes vezetőjétől.

– Én megtervezem, és a rajzok alapján varrónőnk elkészíti színpadi ruháinkat – hangzik a válasz.

– Milyen feltételeket szabnak a tánccsoportba jelentkező gyerekekkel szemben?

– Őszintén bevallom, eddig majdnem mindenkit felvettünk, aki jelentkezett. De a létszám megtelt, így egyelőre nem veszünk fel több gyereket. Viszont, ahogy tanítványaim betöltik a tizennyolc évet, a továbbtanulást választják, így folyamatosan szükség van az utánpótlásra...

– Tervek?

– A közeljövőben már négyéves kortól vennénk fel tagokat a tánccsoportba, hiszen azokból lesznek igazán profi táncosok. Repertoárunkat is bővíthetnénk, amelyben jelenleg mintegy 15 féle tánc szerepel. Támogatóink, sajnos, nem igazán vannak. Mindenesetre, ahová tudunk, elmegyünk. Nagyon szívesen szerepelünk a falunapokon, különböző helyi rendezvényeken. Szívem szerint világ körüli útra is elvinném a tanítványaimat, mert megérdemlik...

Hegedűs Csilla

Minden jog fenntartva © 2006 Kárpáti Igaz Szó