2006. július 22., szombat Országos közéleti lap II. évfolyam, 109. (171.) szám
Hirdessen Ukrajna egyetlen országos magyar lapjában
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum Főszerkesztő
A “nemzeti” oldala

Immár tizenötödik alkalommal tartott vándorgyűlést a Kárpát-medencei Irodalmi Társaságok Szövetsége. A patinásnak mondható szervezet Esztergomban,a magyar katolikusság fellegvárában igazán gazdag programmal várta a résztvevőket. Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek megtartó példája címmel Lezsák Sándor költő, a Magyar Demokrata Fórum egykori vezéralakja, aki most a FIDESZ-Magyar Polgári Szövetség képviselőjeként az Országgyűlés alelnöke, tartott előadást. Duray Miklós RIADÓ–Vágják alattunk a fát című könyvét Koltay Gábor filmrendező mutatta be, később a Magyar Koalíció Pártja ügyvezető alelnöke, a szlovák törvényhozás képviselője maga magyarázta a kötet megírásának okait, indítékait. Virág László Tinódi Lantos Sebestyénről tartott élményszámba menő előadást, Kovács István történész Balassi Bálintot idézte meg... s még hosszan sorolhatnám a nagy neveket, a kiváló referátumokat.

Nem teszem.

Nem azért, mintha nem lennék hálás dr. Medvigy Endre elnöknek, Földesy Gabriella ügyvezető elnöknek, dr. Boda Béláné gazdasági titkárnak, s mindazoknak, akik lehetővé tették, hogy kószálhassak Esztergom varázslatos utcáin, lelketvigyázó templomai árnyékában, elmélkedhessem a múltnak dolgain a vár romjai alatt, ahol a XVI. század legnagyobb magyar költője hősi halált halt.

Köszönet mindezért.

Hiányérzetet, s némi fura kirekesztés-megosztás érzést csupán a közgyűlés hagyott bennem.

Még csak nem is az, hogy a beszámolókból kiderült: a kárpát-medencei szövetségnek nincs irodája (a Magyarok Házában szorítottak neki helyet könyörületből), még csak telefonja, számítógépe sincs, pályázatait folyamatosan elutasítják, így működésére inkább a vegetálás, mintsem a prosperálás a jellemző. Mindezeken aligha ütközik meg az, aki Kárpátalján vagy más elszakított vidékeken kénytelen magyaréletet szervezni.

Az viszont, hogy az előadók folyamatosan a "nemzeti oldal" elnyomattatásáról, a "másik oldal" érzéketlenségéről beszéltek, mintegy minden jelenlévőt egy oldalba nyomva, már vált ki némi értetlenséget.

Mert.

Csak csendesen kérdem: a határon túlról nézve melyik akármi nem nemzeti? S mitől nemzeti, ami az? Mitől nem, ami nem?

Miért argumentál, rekeszt ki egy társadalmi, közhasznú szervezet bármilyen irányvonalat, gondolkodási módot, meggyőződést?

Sokszor, nagyon sokan kértük már: ne exportálják a határon túlra a magyarországi belpolitikai háborút, egymásnak feszülést. Van nekünk sajátunk fölösen ebből is, abból is.

Talán üdvösebb lenne, ha az oldalakra szorítás helyett megkísérelnénk kialakítani egy (Össz)Nemzeti Kárpát-medencét.

Horváth Sándor

Minden jog fenntartva © 2006 Kárpáti Igaz Szó