2006. június 22., csütörtök Országos közéleti lap II. évfolyam, 91-92. (153-154.) szám
Hirdessen Ukrajna egyetlen országos magyar lapjában
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum Főszerkesztő
Tej – mire a bögrébe kerül, megdrágul
Az igazság mindig odaát van

Talán már kissé elcsépelt dolog a sanyarú helyzetben lévő kárpátaljai tejiparral foglalkozni, hiszen mindenki számára köztudott, hogy megyénk kis létszámú és alaposan elkorcsosult szarvasmarha-állományától nem lehet rekorderedményeket várni.

A rosszul takarmányozott, extenzív – vagy sok esetben inkább primitív – körülmények között tartott Riska vagy Szegfű a laktáció csúcsán azonban még ennek ellenére is több tejet ad, mint amennyit egy falusi család elfogyaszt. A felesleggel gazduram vagy kiáll valamelyik járási piacra, vagy egyszerűbb és tisztább megoldást választ. Mondjuk szerződést köt a Delta tejüzemmel. Ez utóbbi esetben feleslegét 90 kopijkás literenkénti áron eladhatja a "deltás" tejfelvásárlónak.

Hogy kevés ez a 90 kopijka? Jefim Rosenthallal, a Nagyszőlősi Delta Kft. igazgatójával folytatott beszélgetésemet követően már nem is voltam olyan biztos benne.

– Elsősorban ki kell jelentenem – nyilatkozta a vállalat első embere –, hogy a Delta Kft. a maga 90 kopijkájával Ukrajna legmagasabb felvásárlói árát tudja biztosítani, és pont emiatt kerül cégünk egyre nehezebb helyzetbe. Nehéz konkurálnunk a többi vállalattal, amikor a Kárpátok túlsó oldalán 65 kopijka a legmagasabb felvásárlási ár, a Krím-félszigeten és a keleti régiókban pedig mindössze 50. Ehhez vegyük hozzá, hogy az elmúlt öt év alatt – köszönhetően annak, hogy rossz üzletpolitikájuk miatt elvesztették a nyugati piacokat – mintegy 10–12 belső-ukrajnai vállalat terméke is megjelent a kárpátaljai boltok polcain. Ez részben jó, hiszen bőséges a választék, de valakinek azon is el kellene gondolkodnia, hogy egy országon belül ne legyenek ilyen kirívó különbségek az alapanyag-árakban.

– Ezek után szinte már látom, amint a kárpátaljai tejüzemek árkartellbe tömörülnek és leverik a tej árát...

– Ez nem történhet meg, mert hosszú távon csak veszítenénk rajta. Kárpátalján még a szovjet éra központi árpolitikája idején is drágább volt néhány kopekkel a tej, mert már akkoriban is a lakosság számához képest csekély volt a szarvasmarha-állomány. Ha most a nagyszőlősi Delta Kft., és más hasonló profilú cégek, mondjuk 60 kopijkás árat állapítana meg, egy esztendőn belül valamennyi vállalat lehúzhatná a rolót, mert egyszerűen senki sem tartana tehenet.

A jó megoldás – szerintem legalábbis – az lenne, ha végre életbe lépne a tej minimális felvásárlási árát meghatározó törvény. Tudomásom szerint az illetékesek 1,2 hrivnyában szeretnék ezt megállapítani, ám egy ilyen ár esetén átesünk a ló túloldalára. Reálisan számolva kellene meghatározni, hogy egy liter tej előállítása mennyi munkájába kerül a gazdálkodónak.

– A felsorolt visszásságok ellenére hogyan prosperál a Delta Kft?

– Dolgozunk. A vásárlók ismerik és szeretik a termékeinket, jól működik a felvásárlói hálózatunk és a termelőinknek sem lehet különösebb panaszuk a fizetési feltételeinkre.

– Napi kapacitás, munkaerő, szállítmányozás... Avasson be egy kicsit a cég mindennapjaiba.

– Távirati stílusban valahogy így tudnám bemutatni a céget: A Delta Kft. 2000-ben "született", és 2001-ben kezdtük meg az érdemi termelést. Gépparkunk Magyarországról származik, jól megfelel a helyi viszonyoknak. Napi kapacitásunk 5–6 tonna tej feldolgozását teszi lehetővé, és 75 főt foglalkoztatunk.

– Honnan származik az a napi 5–6 tonna tej?

– Nyáron főképp a kárpátaljai falvak lakosságától, valamint az Ungvár és Munkács környéki nagyobb tehenészetekből, de az igazsághoz tartozik, hogy télen alapanyag-szükségletünk 80%-át a szomszédos megyékből szerezzük be. Októbertől márciusig ugyanis szinte leáll a tejtermelés Kárpátalján. A nyári hónapokban viszont még az Ökörmezői járás termelőkapacitásáról is le kell mondanunk, noha ott is 4 felvásárló-telepünk üzemel. A nagy melegben sajnos nem tudjuk megoldani a szállítást.

– Mit készítenek?

– Elég széles a termékeink palettája. Összességében gyártunk zacskós-tejet, kétféle kefirt, két különböző tejfölt – a csökkentett zsírtartalmú termék nem nyerte el a vásárlók tetszését, ezért ma már nem gyártjuk ezt a terméket –, valamint ötfajta joghurtot is készítünk.

– Belföldi piacra termelnek?

– Nemhogy belföldi, de 100%-ban kárpátaljai piacra termelünk. Termékeink Rahótól Tiszaújlakig ott vannak a boltok polcain és ha a kedves olvasó "deltás" terméket vásárol, jó ha tudja, hogy nemcsak ízletes és egészséges tejtermék kerül az asztalára, de vásárlásával az igen nehéz helyzetben lévő kárpátaljai tehenészeteket is segítette.

Matúz István

Minden jog fenntartva © 2006 Kárpáti Igaz Szó