2006. május 18., csütörtök Országos közéleti lap II. évfolyam, 71-72. (133-134.) szám
Hirdessen Ukrajna egyetlen országos magyar lapjában
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum Főszerkesztő
A biopiac is drágul
Keresett lett az etanol

A még mindig lebegő gázár, illetve a küszöbönálló, illetve lassan Ukrajnába is behullámzó kőolajdrágulás, valamint más környezetvédelmi és gazdaságpolitikai tényezők országunkban is meglódították az etanol előállításával kapcsolatos kérdéseket, nem vitás, melyik irányba.

Elemzők szerint például az etanol egyik alapanyagául szolgáló nyerscukor ára hamarosan meghaladhatja 25 éves csúcsát. A bioüzemanyagok elterjedése viszont csökkentheti a függőséget a fosszilis tüzelőanyagok importjától, mérsékelheti az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását.

Ukrajnában is komoly előnyökkel járhat a bioüzemanyag elterjedése, vélekednek a szakemberek. Az agrárminisztérium egyik szóvivőjének számításai szerint például ennek gyártásával évi egymillió tonna gabonát lehet megtakarítani, kivonni a piacról, még akkor is, ha csak a kötelező európai uniós minimummal, azaz 2 százalékkal számolunk.

Egyébként az Európai Unió stratégiája szerint 2010-re az energia 4,6 százalékát a bio- üzemanyagnak kell adnia. De vannak, akik még erre is rátesznek egy lapáttal és azt mondják, hogy 2025-re a közel-keleti olajimport 75 százalékát ki kell váltani etanollal és más energiaforrásokkal.

Ehhez már csak annyit, hogy az elmúlt hónapban az etanol gallonja 178 dollárról 221-re drágult.

N. Sz.

Minden jog fenntartva © 2006 Kárpáti Igaz Szó