2006. május 16., kedd Országos közéleti lap II. évfolyam, 70. (132.) szám
Hirdessen Ukrajna egyetlen országos magyar lapjában
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum Főszerkesztő
Az államfő elfogadná Juliját

Narancsos, nagy, demokratikus... koalíció. Lassan a gyakorlott és edzett újságolvasó sem igazodik ki a parlamenti többség, s az ezzel együtt járó kormányalakítási manővereik közt. Az Interfax-Ukraina Julija Timosenkót idézve azt adta hírül, hogy már május tizenegyedikén aláírták a koalíció alapjául szolgáló tervezetet. Az Ukrajinszki Novini úgy tudja, hogy a nasások, a Timosenko Blokk és a szocialisták tizenharmadikán szentesítették a dokumentumot. A Korrespondent pedig Jurij Jehanurovot idézve azt adja hírül, hogy az egyezmény végleges szövege ma készül el, így tehát annak aláírása aligha történhetett meg korábban. S hogy teljes legyen a bizonytalanság, Tetyana Mokridi, a Nasa Ukrajina sajtófőnöke az Interfax munkatársának nyilatkozva kijelentette, a hármas paktum e hét folyamán köttetik meg...

A narancsosok, a korábbiaktól eltérően, most már csak együtt képzelik el a kormányzást. (Csupán emlékeztetőül: korábban Olekszandr Moroz és Viktor Juscsenko – igaz ugyan, csak feltételes módban és számos megkötéssel – elképzelhetőnek tartotta a nagykoalíciót, melyben helyet és szerepet kaptak volna a régiósok is.)

Tény, ez esetben áthidalhatatlan szakadékokat kellett volna betömni, hisz a Nasa Ukrajina és a Julija Timosenko Blokk nyugat- és NATO-barát, míg a Régiók Pártja pontosan az ellenkező irányba orientálódik (más kérdés, hogy a NATO a szocialisták számára sem szimpatikus, ám úgy tűnik, a kormányra jutás érdekében esetleg hajlandók engedményre. Ebben talán az a gondolatmenet erősítheti őket, hogy Ukrajna teljes eurointegrációja még ugyancsak a jövő zenéje).

Egyébként, mint azt Viktor Juscsenko a varsói Európai Kollégium diákjai előtt kifejtette, a koalíció megkötése előtt 15–20 problémakörben kell egyezségre jutni, s ezek közt olyan sarkalatos kérdések vannak, mint a reprivatizáció, a föld magánosítása, a szabad gazdasági övezetek státusa. Mint az Ukrajinszki Novini szemleírója emlékeztet, az e témákban meglevő nézetkülönbségek egyszer már előidézték egy koalíció felbomlását.

Mindezek tetejében adott a kardinális kérdés: ki legyen az új kormány elnöke?

Julija Timosenko, mint a narancsos trojka legerősebb tagjának vezetője ezt a posztot magának vindikálja. S, az erőviszonyok ismeretében, még csak azt sem mondhatjuk, hogy ez az igénye alaptalan.

Az államfő – a már említett fórumon – úgy nyilatkozott: bizonyos feltételek mellett el tudja fogadni az ukrán politika hercegnőjének miniszterelnökségét. Ehhez mindenekelőtt az szükségeltetik, hogy Timosenko képes legyen a hatalmi erők összefogására, s olyan kabinettel rukkoljon elő, mely partnereit is kielégíti.

H. S.

Minden jog fenntartva © 2006 Kárpáti Igaz Szó